Национална кампания срещу насилието на жени идва във Варна

Животът

09-10-2015, 12:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта е повишаване чувствителността и информираността на обществото към проблема и по-силно ангажиране на институциите

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел организира конференция, част от Националната кампания "Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!". Инициативата се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация "Ханс Зайдел", Фондация "Общество за справедливост", Фондация "Асоциация Анимус" и Фондация "Български център за джендър изследвания".

Националната кампания е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду и еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова.

Инициативата е израз на идеята на Мария Габриел и Жени ГЕРБ за мащабна кампания срещу насилието над жените с цел повишаване чувствителността и информираността на обществото към този сериозен проблем и по-силно ангажиране на отговорните институции. Кампанията се провежда и в контекст на писмената декларация, с която зам.-председателят на Групата на ЕНП и нейни колеги от Европейския парламент призоваха Европейската комисия да обяви 2016 г. за Европейска година за борба с насилието над жените.

В конференцията, която е планиран за 11 октомври от 10:30 ч. в Конферентна зала № 3 на хотел "Черно море", ще се включат представители на законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти, регионални неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други. Силен акцент в дискусията ще бъде и участието на мъже от Варна от света на спорта и културата, популярни на регионално и национално ниво.