Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Камбоджа и Танзания

Животът

09-10-2015, 07:07

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Страната ни напредва само в развитието на мобилни мрежи и услуги

Въпреки непрекъснатите хвалби на правителството колко пари се наливат в строеж и ремонт на пътища и непрекъснатото рязане на ленти България се оказа на опашката в класацията за качеството на инфраструктурата - на 99-о място от общо 140 изследвани страни. Това става ясно от доклада на Световния икономически форум за конкурентоспособността.

С по-добри магистрали и шосета от българските са класирани страни като Камбоджа (94-то на място), Танзания (92-ро) и Ботсвана (71-во). Преди България, на 98-о място, е Зимбабве, а след нас на 100-тна позиция е Бурунди. Изостават още страни като Аржентина и Босна и Херцеговина. Но пък държави от бившия соцлагер като Хърватия (19), Естония (48), Унгария (58) и Армения (72) заемат доста по-предни позиции. Не можем да се сравняваме дори с Албания, която успява да "осребри" много по-добре привлечените в инфраструктурни проекти средства и вече е на 52-ро място в тази класация.

Най-добрите пътища в света според доклада са в Обединените арабски емирства, следвани от Холандия. В Топ 10 с най-качествените шосета са още Швейцария, Португалия, Сингапур, Япония, Хонконг, Франция, Австрия и Тайван. Напред в класацията също така са Дания и Германия.

Любопитно е, че според доклада железопътните пътища у нас са много по-качествени от автомобилните въпреки лошия имидж на транспортните услуги в сектора. По жп линии сме на 49-о място, с което изпреварваме например Сърбия и Словения. На първо място тук без изненади е Швейцария. България заема 77-а позиция по отношение на пристанищната инфраструктура, а тази във въздушния транспорт е оценена на 84-то място.

Показателно е развитието на мобилните мрежи и услуги у нас. Точно при тях сме на най-предна позиция в сравнение с другите показатели. България е на 38-о място по абонамент към мобилни оператори, а по фиксирани мрежи - на 42-ро.

Позицията на страната ни по отношение на пътищата е скандално ниска на фона на това, че инвестираните средства в магистрали и шосета са милиарди. От 2007 г. насам от Европейския съюз и бюджета в шосетата са вложени над 6 млрд. лева. Около 4 млрд. лева са парите по програма "Транспорт" до 2013 г., въпреки че в тези средства са предвидени пари и за ремонти на жп линии. Допълнително парите по "Регионално развитие" и държавните заеми, с които също се реновират шосета, са около 2 млрд. лева. Има още схеми за селски и общински шосета по Програмата за развитие на селските райони, както и вложени пари по предприсъединителните фондове.