Силистренски пейзажи гостуват в Градската галерия

Варна Лайф

08-10-2015, 14:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представят картини на Бедиг Бедросян във Варна

"Земя между реката и морето". Така е озаглавена изложба с творби на художника от арменски произход Бедиг Бедросян, живял в Силистра. Експозицията, посветена основно на крайдунавския град, ще бъде представена на вниманието на варненските любители на изкуството, като неин домакин ще бъде Градската художествена галерия.

Пейзажите на Бедросян са разпознаваеми като обширни панорами, в които погледът се рее свободно. Хоризонтът се движи като от птичи полет във височина или легнал ниско долу върху равния терен. Така или иначе, те обхващат големи пространства с хълмове, гори и сгушени сред тях покриви на къщи. Идилични и потънали в тишината на "безоблачните" мирни дни, картините му носят чувство за хармония на човека с природата, на твореца, отворил цялата си душа в съзерцание на нейната красота.

Познат като високоетичен и фин човек, Бедросян оставя в картините си изобразена своята лична изповед – в живописен букет цветя, поставен пред портрета на любимата му жена – Аракси, в духовната си отдаденост към вярата с иконите и стенописите в арменския църковен храм "Сурп Астводзадзян" в Силистра.

Изпълени със светлина, с наситена цветност, картините на Бедросян са заредени с много лиричност и топлота, казва директорът на Градската художествена галерия Пламена Димитрова-Рачева. Творчеството на художника обхваща повече от 600 произведения. Това са живописни картини, множество ескизи към тях, рисунки с туш, с цветни пастели и моливи. Многообразието от теми и сюжети в пейзажните композиции е представено в серия от градски панорами, предимно от Силистра и околностите.

В годините творческият му репертоар се допълва с морски пейзажи от любимия на художника град Балчик, с градски пейзажи от прародината Армения, със сатирични рисунки и карикатури с плажуващи персонажи, натюрморти с цветя и плодове, тематични композиции с характерни за изкуството на соцреализма сцени от 50-те и 60-те години на ХХ в. от трудовия бит на добруджанци – земеделци и рибари.

Син на прокудени от Армения заселници в България, Бедросян израства на брега на Дунава, с любов към природата, към изпълнения с красота пейзаж на реката, с вдъхновението от безкрая на равнината Северна Добруджа, чийто далечен хоризонт се простира във водите на Черно море.

Образът на художника Бедиг Бедросян, живял до 1989 г., присъства в националната ни съкровищница - колекцията на Националната галерия в София, със скулптурния му портрет, направен от неговия съгражданин проф. Ангел Станев. Множеството картини, собственост на държавни, обществени и частни колекции в България и чужбина, са свидетелство за мястото и творческия принос на скромния български художник от арменски произход. Изложбата ще бъде официално открита на 15 октомври.