Фирмите ще декларират пред НАП само коли и имоти

Парите

08-10-2015, 07:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При местните данъци се въвежда промяна - с имотен данък ще се облагат земеделските имоти в строителните граници на населените места

Новият ред за деклариране пред НАП на фирмени покупки, които могат да се ползват и за лични нужди, ще се прилага само за коли и недвижими имоти. Фирмите ще са задължени да подават декларация, че са придобили такива активи и са си възстановили ДДС, ако данъчната основа при колите надхвърля 5000 лв. При имотите стойност не се сочи. Тепърва ще се изготвя методика, по която да се определя как ще се изчислява делът на личното ползване. 

Това предвиждат окончателните редакции на промените в Закона за ДДС, одобрени от кабинета вчера. Тазгодишният пакет с промени в данъчните закони мина сериозна редакция още по време на общественото обсъждане, след като и партньорите във властта, и бизнесът, и синдикатите отправиха остри критики към част от текстовете.

Според първоначалния вариант на законопроекта декларирането пред НАП трябваше да стане задължително за всички видове стоки и услуги с данъчна основа над 700 лв., при които би могло да възникне смесено ползване. И бизнесът, и депутати се възмутиха, че този праг е много нисък и на практика текстовете ще ударят всички фирми, които са купували техника за всекидневно ползване, като например телефони и компютри. Изключено е при такива вещи да се иска от фирмите сами да изготвят методики за изчисления на дела за лично ползване, както е предвидено в закона, коментираха тогава счетоводни фирми.

Занапред от фирмите ще се иска само да подадат декларация пред НАП, че възнамеряват да ползват за лични нужди закупени коли и имоти. Вчера не стана ясно как е избран новият праг от 5000 лв. и защо е в пъти по-нисък от вече обявеното от финансовия министър Владислав Горанов намерение за завишаване на тавана на 35 000-50 000 лв. 

Не е ясно и как точно ще се определя делът на личното ползване. Изготвянето на методика според новите законови текстове е оставено на финансовото министерство, което тепърва ще мисли как точно да се процедира. Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обясни, че при колите има по-ясни методики - като например броя на работните дни в годината, в които се предполага служебно ползване. 

И новият вариант на законопроекта предвижда режимът на деклариране да важи и за купени преди влизането в сила на закона коли и имоти. За тях се въвежда краен срок за подаване на декларацията в НАП - до 29 февруари 2016 г. За фирмите, които не подадат декларации в този срок, се приема, че закупените коли и имоти се използват изцяло за лични нужди и така възстановеният ДДС ще стане отново дължим. За момента не е ясно какъв ефект се очаква от въвеждането на новата мярка за постъпленията от ДДС. Мотивите към законопроекта не съдържат подобна оценка. Самите формулировки на новите текстове вчера не бяха публикувани и не е ясно дали в тях има други детайли за прилагане на режима.

Финансовото министерство не се е вслушало и в критиките за смъкването на прага за кешови плащания в брой от 15 000 на 5000 лв. Тези текстове в закона за ограничаване на плащанията в брой са останали без промяна. Смъкването на прага бе критикувано заради опасения, че ще оскъпи стопанския оборот заради таксите на банките. От намеренията на финансовото министерство отпада дългосрочно идеята за въвеждане на общинска добавка към данъка върху доходите на физическите лица. Според първоначалните текстове общините щяха да получат право да вдигат данъка с до 2% над сегашните 10%.

При местните данъци обаче се въвежда друга промяна - с имотен данък ще се облагат земеделските имоти в строителните граници на населените места. По принцип в градовете не би следвало да има парцели със статут на земеделски имоти, но земи там са били възстановявани като такива. Редица собственици умишлено не ги преобразуват в урегулирани имоти, за да не плащат данъци. В същото време за общините често възникват разходи по поддържането на такива имоти.