Нови плочи замениха амортизираните постаменти в Морската

Мисия Варна

07-10-2015, 14:57

Снимка:

live.varna

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ремонт бе извършен и на Паметника – портал на бул. "Осми Приморски полк"

Новите 31 плочи, съхраняващи пръст от различни исторически места на България, вече са поставени в Алеята на Възраждането в Морската градина. Те са от бял камък, с прецизна гравировка на текстовете, с позлатени букви върху тъмносиви постаменти. Изписването е дело на Зоряна Стоянова, а проектирането– на дизайнера Димитър Трайчев.

Новите плочи замениха амортизираните постаменти, които бяха с изтрити надписи,с различни шрифтове и нелогична разлика в големините на буквите, неточна композицията на текстовете и отчупени ъгли. Обновяването е част от инициативата на Община Варна за възраждане на духа на града и съхраняване на историческата памет.

В тази връзка изцяло бе ремонтиран и реставриран Паметника на граничаря в Морската градина, който бе напълно занемарен – с олющена мазилка и надраскана фасада. Премахнати бяха компрометираните участъци, почистена пластичната украса, освежена централната паметна плоча, а надписът - отново позлатен.Ремонт бе извършен и на Паметника – портал на бул. "8-ми Приморски полк", където бяха възстановени счупени облицовъчни плочи и подменена ламаринената обшивка на монумента. Реставрирани бяха и имената на офицерите, сержантите и войниците върху Паметника-костница в старите гробища.Продължава изработването на паметника на полковник Милко Железов Железов и на художествените пластики, посветени на Кирил Шиваров.