200 ученици ще участват в съдебен процес

Животът

07-10-2015, 14:25

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Всеки младеж има своята роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел

Започва новата учебна година за "Ранни срещи с правото" във Варненски окръжен съд. Проектът обхваща около 200 ученици на възраст между 16 и 18 години. Те участват в симулиран съдебен процес, под ръководството на съдия. Всеки младеж има своята роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Така, под формата на съдебна симулация, тийнейджърите от първо лице разбират значението на правата и задълженията си като активни членове на обществото, както и отговорността на магистратите, за решаването на човешки съдби.

Проектът е на Областния съвет на Българския Червен кръст, финансиран от дирекция "Превенции" на Община Варна. В него като партньори участват Окръжен съд Варна и ОД на МВР. Целта е ранна превенция срещу престъпността чрез повишаване информираността на младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България.

Утре е първият за новата учебна година симулиран съдебен процес. В съдебната зала на Варненския окръжен съд ще бъдат младежите от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов".