Най-активната варненска общност във ФБ угасна тази нощ

Мисия Варна

07-10-2015, 12:53

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

За 5 часа хакери изтриха всичките над 35 000 участници в групата "Варна може да защити Морската си градина"

Най-активната варненска група във Фейсбук, наречена "Варна може да защити Морската си градина", изчезна тази нощ. В нея имаше над 35 000 членове, които един по един бяха изтрити между 1 и 6 часа. Процесът на заличаване на групата е документиран от участници в нея чрез скрийншотове на случващото се.

Групата "Варна може да защити Морската си градина" беше създадена през 2012 г. около протестите срещу първоначалния вид на новия Общ устройствен план на Варна. Тогава за няколко дни тя набъбна до рекордните 3000 души, но в следващите 3 години членовете й станаха над 35 000. В нея се обсъждаха основно проблеми, свързани с колите в парка, застрояването му и Алея първа. Привържениците на не един и двама кандидати за кмет на града се пробваха напоследък да правят политическа агитация пред голямата аудитория в общността. Това най-често беше посрещано на нож от участниците.

Около 1 часа тази нощ започва подмяна на админите в групата. Появяват се първите нови с имена Губер Бубер, Бубер Губер, Губи Буби, Кламер Ботев и т.н. По-късно профилните снимки на въпросните хакери са подменени с една и съща - образ с маската на Анонимните. Към 4.30 часа в групата вече има само 4500 членове, в 5 часа те са 6 - единствено новите админи. Групата изчезва, след като малко по-късно от нея се самоизтрива и последният участник - Тома Недков. Неговият личен профил, както и на всички участващи в атаката, в момента вече е изтрит.

Междувременно рано тази сутрин се появиха 2 групи със същото като на изтритата име. Едната е на създателите на стара група, също наречена Варна може да защити Морската си градина, но с един-единствен знак разлика. Тази леко модифицирана група "за Морската градина" напоследък се ползваше в подкрепа на единия от кандидатите за кмет на Варна - Чавдар Трифонов. Преди година основната партия, издигнала го за кмет - ДСБ, застана зад позицията, че частната собственост, в това число и тази в Морската градина, е неприкосновена и така защити позицията на хората, настояващи да се влиза с коли в парка. Преди 2 дни самият Трифонов обяви, че подкрепя гражданите в искането им за референдум за Морската градина, но това не смекчи отношението към него сред членовете на изтритата група.

Още по-интересна е другата група, побързала да заеме популярното име "Варна може да защити Морската си градина". Тя е създадена първа - веднага след изчезването на оригиналната и очевидно е била предварително готова и активирана в нужния момент. Направена е от профил с женско име, създаден преди няколко седмици. "Дамата" работи в Български пощи. Факт, интересен поради закономерността, с която всички, защитаващи друг от кандидатите за кметския пост - Данаил Папазов, работят по правило във Виваком, Мтел или Български пощи. Въпросният, очевидно фалшив профил, видимо се използва за атаки срещу Чавдар Трифонов и Иван Портних. Данаил Папазов също е сред най-критикуваните в хакнатата група, заради недвусмислената си позиция, че в "Салтанат" има жилищна част и хората с имоти там имат право да стигат до тях с колите си. Нещо повече - в листата за Общинския съвет, на която Папазов е кмет, са включени представители на сдружението на собствениците от "Салтанат". Преди седмица щабът на Данаил Папазов от своя страна подаде жалба в прокуратурата, че сайтът на кандидата е претърпял хакерска атака.

Междувременно истинските админи на унищожената група вече създадоха нова, наречена Варна може да защити Морската си градина /Обновена/, която засега е тайна и до нея имат достъп само членовете й.