Варна поема инициатива за центрове за лечение на инсулт

Животът

07-10-2015, 12:20

Снимка:

МУ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обучават регионални координатори по модела на международния регистър SITS

Университетската болница "Св. Марина" и Медицинският университет във Варна поемат инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната. Това ще стане чрез обучение на регионални координатори по модела на международния регистър SITS и на екипи от специалисти, ангажирани в лечението на острите инсулти, което е първата стъпка в борбата с мозъчните инсулти. Идеята бе обсъдена на Първия национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участие, който се проведе в София. Форумът бе организиран по случай 10-годишния юбилей на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ).

БАНМХ взе решение за обособяване на секция по инсулти към сдружението, а за неин ръководител бе избрана доц. д-р Силва Андонова от Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. По нейно предложение бе създаден Координационен комитет, включващ локалните координатори на българските центрове в SITS регистъра. Очаква се до края на тази година броят на българските болници, участващи в международния регистър, да се увеличи, а страната ни да се възползва от възможностите да въведе съвременен модел на обслужване на болни с мозъчен инсулт.

Това може да стане с логистичната подкрепа на инициативата ESO EAST, насочена специално към потребностите на държавите от Централна и Източна Европа, уточни доц. Андонова. Този проект на Европейската организация по инсулти ще бъде разработен с отчитане на спецификата на страните от региона и динамиката на процесите в тях, допълни още тя.

В конгреса взеха участие над 300 лекари, сонолози и студенти от България, Австрия, Швейцария, Сърбия, Македония, Русия, Грузия и др. Мероприятието бе открито от изобретателя на транскраниалната доплерова сонография проф. Рюн Аслид (Берн, Швейцария), а основен акцент бяха иновативните методи за лечение на мозъчния инсулт.