Кранево още бедства - 16 месеца след потопа

Новините

06-10-2015, 12:12

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Мостовете в селото не са възстановени, канализацията изтича директно в морето

Година и половина след потопа през юни 2014-а година Кранево продължава да бедства. Заради бездействието на местната управа селото ще изгуби и 764 хил. лева, отпуснати от държавния Фонд за бедствия и аварии "за корекция на речното корито и мостови съоръжения на р. Краневска", алармира Даниела Пеловска, която е кандидат за кмет на Кранево, издигната от ГЕРБ. Парите са отпуснати още през април, а обществената поръчка за избор на изпълнител е обявена предизборно, преди седмица - на 28 септември.

Въпреки че в селото през лятото почиват хиляди туристи пешеходният мост над река Краневска все още "виси", запокитен на единия бряг от придошлите води през юни 2014-а. Така двете части на селото са откъснати една от друга, а обитателите на кооперациите на западния бряг на реката трябва да обикалят над километър, за да стигнат до центъра, до кметството или аптеката в селото. "След бедствието по решение на Общинския кризисен щаб община Балчик превежда по сметката на кметство Кранево 30 000 хил. лв за отстраняване на щетите. Вместо да бъде възстановено мостчето, кметът отделя 18 870 лв за проект, изготвен от "Булгинженеринг ТС" ООД Варна, с предмет "Възстановяване на речното корито". Любопитното е, че в този проект е влючено проектирането на въпросния пешеходен мост при положение, че използването на стария проект е напълно възможно и най-важното - безплатно! Нямаше пречка ремонтът да се вмести в първоначално преведената сума, както и да бъде използван доброволчески труд на краневци. Явно липсата на организационни качества и странен финансов интерес се оказаха пречка!", обяснява Даниела Пеловска.

Още по-страшен е проблемът с екологичната бомба, която ежедневно цъка в туристическия център. Придошлата река е изкъртила тръбите на канализацията и сега отпадните води вместо да бъдат отвеждани в пречиствателната станция се изливат директно в реката, а оттам - в морето. Не е нужно да обикаляте брега, за да видите разпиляните по коритото парчета от тръби - миризмата на улица "Черно море" е толкова силна, че е очевидно какво тече към морето заедно с водите на река Краневска.

Опасна е и ситуацията с моста на пътя "Златни пясъци"- "Албена" - колоните му са компрометирани след наводнението, а за ремонт дори не се чува. "При всяко заоблачаване се молим на Господ да не дойде пак порой", казват местните хора.

"Точно сега е периодът на рекламните обиколки на туристическите оператори. Няма как да скрием миризмата и разбитите мостове от тях. Сезон след сезон хотелиери и местни жители мълчим за проблема, за да не плашим туристите, които са единственият ни поминък тук, но положението става все по-сериозно. Морето дава хляб на хората в Кранево, но сега трябва всички заедно да надигнем глас. Трябва да свалим тъмните очила, да спрем с мълчанието и да поемем отговорността си пред природата най-вече. Защото всеки може да ни прости, но природата - не ", категорична е Пеловска.