До 6 години затвор за участие в гонка

Крими

06-10-2015, 07:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

У нас се появава и още едно ново престъпление - шофиране с над 60 км/ч от разрешението

От 1 до 6 г. затвор ще получават участниците в автогонки, а до 5 г. решетки грозят всички, извършили хулигански действия на пътя - пилене на гуми, шумене с ауспух и т.н. Това предвиждат част от промените в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и Наказателния кодекс (НК). От 2 до 8 г. ще лежат онези, които повторно участват в гонки, заснемат състезанията си или организират залагания. Доносниците ще се освобождават от наказателна отговорност.

У нас се появава и още едно ново престъпление - шофиране с над 60 км/ч от разрешението. Но ще се наказва със затвор от 1 до 3 години.
0,2 промила алкохол ще бъдат разрешени за новите шофьори - тези, които са взели книжка през последните 2 години. Новобранците ще имат 26, а не 39 контролни точки. Разрешеното количество алкохол е по-малко от една бира, като от КАТ са отчели, че дрегерите им от 0 до 0,2 засичат действието на по-силни цигари или кафе, храни в процес на ферментация, както и някои лекарства. До 0,2 промила в кръвта ще са разрешени и за професионалните водачи, които карат опасни товари или возят пътници. Глобите ще са разделени - по-ниски за количество от 0,2 до 0,7 промила и по-високи за 0,7 до 1,2 промила. Над 1,2 промила всички ще носят наказателна отговорност, както е и в момента.

Мерките са готвени от 3 месеца от работна група на МВР и Министерството на правосъдието. Два проекта - за промяна в ЗДвП и за допълнителни текстове в Наказателния кодекс, днес и утре ще бъдат представени пред депутати от различни групи, които да ги внесат възможно най-бързо за разглеждане. Вицепремиерът Румяна Бъчварова ги подкрепи като каза, че МВР има воля да се справи с войната по пътищата. 

Главният прокурор: Няма да спрем гонките като ги криминализираме

“С какво ще спрем гонките на Околовръстното шосе? Ще спрем гонките, като ги направим престъпление ли? Глупости! Ще ги спрем, като сложим два патрула на КАТ. Въпросът е къде са.” Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира промените, манифестирани от ръководството на КАТ за криминализиране на състезанията с коли по улиците.

“Аз съм категоричен противник на тези идеи. Ако вървим по тази линия, най-вероятно ще превърнем в престъпление и движението с каруци. Това е безумие”, възмути се Цацаров. Той бил привърженик на бързите санкции - сваляне на регистрационни табели, спиране от движение на автомобила и по-голяма събираемост на глобите.

“Сегашният закон за административните нарушения и наказание е създаден за време, в което гражданите плащат своите глоби. Ако е ясно, че съзнанието или финансовата криза не са факторите, които ще ви накарат да си платите глобата, ще си я платите, защото тогава ще си получите регистрационните табели”, отсече главният прокурор.

Премиерът: Колите на автоджигитите да се конфискуват до 24 часа

Колите на автоджигитите да се конфискуват със санкция на съда до 24 часа след нарушението. За това настоя вчера премиерът Бойко Борисов. “Много е важно всичко да мине през съдия, за да няма съмнения, че има полицейски произвол. Може полицаят да мрази някой и да отиде да му вземе колата. Моето желание е това да се случва в рамките на 24 часа. Практиката в България е, че колкото повече се отдалечава наказанието от престъплението, то или го няма, или хората го забравят”, обясни Борисов. Вчера той отряза лентичката при откриването на чисто новата сграда на Софийския районен съд на столичния бул. “Цар Борис III” и заяви: “Затова виждате колко хубави работи правим за съдиите. За да ускорим процеса в тази сфера.”

Премиерът още веднъж публично се възмути от безразсъдните шофьори и разказа как преди ден-два колата на НСО, с която се прибирал от Габрово, била задмината от 20-ина бясно движещи се мотористи. “Ако този закон важеше, трябваше да им вземат книжките. Караха с над 200 всичките. Просто безобразно! Аз помолих НСО да спрат и да ги изчакаме да се отдалечат. Така изпреварваха колите, просто ме хвана страх да не се ударят някъде и да ми направят скандал. Просто безобразно - спомни си Борисов. - И тези, хора като се ударят, ако не загинат, започват едни стотици хиляди левове за тяхното лечение. А те го правят умишлено, съзнателно. Трябва ли всички да им плащаме за тяхната глупост. Ами тези, в които се ударят? Може невинен човек да въртят из съдилищата с месеци и години.”

Свалят номера и заради глоби

В поправките на закона не се предлагат конфискации на коли, а само две нови принудителни административни мерки. Катаджиите ще свалят номера на колата или ще я лишават за 1 година от регистрация. Те ще се налагат не само на пияни и неправоспособни шофьори, но и на такива, които имат неплатени глоби. Същите наказания ще получават и собственици, които са дали автомобилите си на пияни или без книжки. Двете принудителни административни мерки няма да се налагат за коли, собственост на лизингови компании.