За първи път българка номинирана за Световната учителска награда

Животът

06-10-2015, 07:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Global Teacher Prize е Нобеловият еквивалент за постижения в учителската професия

За първи път български преподавател ще се бори за Световната учителска награда. Вчера директорът на 60-о ОУ "Св.св. Кирил и Методий" Таня Борисова бе номинирана за участие в престижния конкурс, чийто награден фонд е 1 млн. долара. С инициативата школото отбеляза и Международния ден на учителя - 5 октомври.

Global Teacher Prize е Нобеловият еквивалент за постижения в учителската професия. Учредена е през март 2014 г. от фондация "Варки", чийто почетен председател е Бил Клинтън. За 2015 г. отличието е получила Нанси Атуел от САЩ, която е дарила наградата си за училището и за стипендии на талантливи ученици. За 2016 г. номинации могат да се подават до 10 октомври т.г. Всеки може да номинира учител, а и учителите могат да кандидатстват самостоятелно. Кандидатурата на директорката Таня Борисова е издигната от Елена Неделчева, преподавател в същото 60-о ОУ, която се е заела да популяризира конкурса. С Борисова се познавали от 2010 г., когато са работили заедно в 4-то ОУ "Проф. Джон Атанасов". 

"За 4 г. тя изправи на крака едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социалнослаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището. Родителите си я обичат, децата си я обичат - явно просто човекът си работи с призвание и със сърце", споделя Неделчева пред БГНЕС. Сега, когато е шеф на 60-о ОУ от 1 г., директорката продължавала да усъвършенства учебния процес. "Това, което най-много ме впечатли, е, че оборудва кабинети по Монтесори за деца с увреждания, има обособена зона за деца с трайни увреждания, закупила е софтуер от Германия, който се управлява и се учи само с очи", разказва още Елена Неделчева.

Кандидатите за Световната награда за учители ще бъдат оценявани според строги критерии - иновативни и ефективни образователни практики, повишаващи резултатите на учениците, постижения извън училище, принос в публични обсъждания за повишаване статута на учителската професия, повишаване на достъпа до качествено образование на деца от всички слоеве на обществото и др. Комисията за присъждане на наградата ще заседава в края на октомври т.г., за да избере 10 финалисти. Борд от съдии пък ще определи победителя чрез допълнителна проверка на документацията на кандидата. Процесът по избора ще се наблюдава от PriceWaterhouseCoopers. Финалистът ще бъде обявен по време на Световния образователен форум през 2016 в Дубай, а наградата ще бъде изплатена на равни годишни вноски за 10 г