"Златната роза" започна с изложба

Варна Лайф

02-10-2015, 16:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Филмовата програма започва на 6 октомври

Първият фестивален ден започна с откриването на изложбата "Автори и плакати" в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна, с куратор проф. Божидар Йонов. Напомняме, че варненци и гости на града ще могат да я видят до края на фестивала, а именно 11 октомври.

Една широка информационна палитра плакати към 100 български филма и техните автори с кратък биографичен текст.
В експозицията са включени български филмови плакати, между които тези за филмите "Осъдени души", "Дами канят", "Бон шанс инспекторе", "Любимец 13", "Матриархат", "Горе на черешата" и много други.

Сред авторите на плакатите са художниците Александър Поплилов, Христо Алексиев, Александър Сертев, Ралица Станоева, Божидар Йонов, Александър Балкански, Вени Кантарджиева, Сиемон Кръстев и др.

Времевата рамка на експозицията обхваща периода от началото на 30-те до края на XX век – десетилетия наситени с филмови премиери, обичани и популярни филми.
Професор Божидар Йонов, ни припомни, че това е един реверанс към тридесет и повече години назад, към така наречените приложни графици: "...едно време тази група беше изключително силна, тя работеше много плакати и много от тях получаваха международни награди".

"Сегашната изложба е изключително богата не само от страна на повечето плакати, не само че представя и авторите на тези плакати, но и с това че се обръща много детайлно внимание наистина над това какво е филмовия плакат за един филм и как един филм оживява през едно друго изкуство", коментира Камен Блакански.

След откриването се състоя и първата пресконференцията относно 33-то издание на фестивала за българско игрално кино "Златна роза". Във фоайето пред зала 1 на Фестивален и конгресен център, водещия на конференцията Камен Балкански и от скоро заместник директор на Националния Филмов Център ни запозна с основните линии на фестивала. Този 33 фестивал се провежда и в рамките на юбилейната за българското кино година посветена на 100 годишнината от първя роден филм.

"Тази година имаме една доста интересна конкурсна програма и също така много обещаваща в късометражната област. Преценихме, че тази година за разлика от миналата е по-целесъобразно да има две отделни журита, както за пълнометражните, така и за късометражните филми".

Част от лентите на фестивала вече са въртяни по екраните, но това не е нищо лошо, напротив даже е много добре, сподели Балкански:

"Например филма "Жажда", който успешно беше селектиран на фестивала в Сан Себастиан, а "Аферим!" и "Защо аз?" (информационна програма) минаха успешно в Берлин, в рамките на Берлинале тази година, смятам че са интересни за публиката, както и за професионалната публика, защото дават представа за нивото на нашата филмова индустрия, сравнена с тази на Румъния или на Унгария и Чехия".

Беше представен юбилейният медал 100 години българско кино, изработен в Монетния двор на Република България по специална поръчка на Националния филмов център и организаторите на 33-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза". На лицевата му страна е включенавизията на 100-годишния юбилей с автор Николай Тонков, а на гърба на медала е познатото лого на НФЦ. Медалът е с диаметър 40мм и е изпълнен от посребрен месинг с оксидация. Тиражът на медала е само 150 броя. Отново във връзка с юбилейната година, в началото на 2015 бе пусната в обръщение сребърна възпоменателна монета с вграден медальон 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО и бе валидирана пощенска марка, посветена на стогодишнината.