700 милиона годишно не стигат за пътища

Парите

02-10-2015, 07:13

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В Сърбия магистралните такси са 8 пъти по-високи, а в Германия - 14 пъти

700 млн. лв. повече всяка година трябва да има за изграждане на пътна инфраструктура, за да са всички шосета у нас с изрядно качество. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на осмата Национална конференция по пътищата с международно участие в Несебър. Нашата задача е да преминем плавно от основно еврофинансиране на инфраструктурата към национално финансиране и заемни средства. Именно затова като система за по-справедливо заплащане ще въведем тол такси, каза министър Павлова. В момента приходите от винетки са средно около 200 млн. лв. годишно, докато след заработване на тол таксите очакваме 1 млрд. лв., допълни тя.

Вероятно ще се въведе комбинирана система, при която такси ще плащат тежкотоварните камиони и автобусите, докато водачите на леки коли ще продължават да си купуват винетки за време, но електронни. 10 евро плащат приблизително превозвачите за 400 км, преминати в България, каза проф. Николай Михайлов, председател на българския форум "Транспортна инфраструктура". В Сърбия за същото разстояние цената е около 80 евро, а в Австрия и Германия - до 140 евро, обясни Михайлов. В края на ноември ще бъде готов новият модел за по-справедливо заплащане, каза министър Павлова. Нужно е ценообразуването да се определи така, че едновременно да е социално приемливо, но и съобразено с таксите в Европа, допълни тя.

Тръжната процедура за обходния път на Поморие е към края си, офертите на участниците са разгледани и до края на ноември трябва да има избран изпълнител, каза министър Павлова. Заради получени оферти на стойност над максимално определения бюджет, тръжната процедура за избор на строител на пътя между Поморие и Ахелой е прекратена. Пътят се допроектира като трябва да се повдигне с 1 метър, за да бъдат предвидени съоръжения за опазване на животинските видове. Това ще увеличи индикативната му цена до 24 млн. лв.