Близо 43 хил. кандидати атакуват кметската власт

Новините

02-10-2015, 07:05

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Tръгват разяснителни клипове, с които ЦИК ще информира избирателите какво да правят пред урните

42 702 кандидати са се регистрирали за предстоящите местни избори в 265-те общини на България, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. От тях 1606 са желаещите да станат кмет на община, 10 072 - на кметство, 636 - на район, а 35 771 са участниците в общинските листи. На места претендентите за кмет присъстват и в списъка за съветници.

В резултат от активността на сънародниците ни в Западна Европа, Америка и др. референдум за електронното гласуване на 25 октомври ще има в десет нови града по света, в които на миналите парламентарни избори не е гласувано, допълни членът на ЦИК Цветозар Томов.
Причината е, че оттам са получени най-малко 40 искания за участие в допитването. Томов допълни, че в още между 15 и 20 други точки броят на заявките е близък до законовия минимум и че за тях ще се решава допълнително. Както "Сега" вече писа, сравнително нисък е интересът към референдума на изселниците ни в Турция. Оттам в ЦИК до момента са постъпили заявки за откриване на 40 секции при 136 на последния парламентарен вот.

От днес в телевизионния и радиоефир тръгват разяснителни клипове, с които ЦИК ще информира избирателите какво да правят пред урните и какви са сроковете за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. До неделя пък хората с трайни увреждания могат да поискат да упражнят правото си на вот с подвижна урна.