Кандидат-кмет върти агитация със служебен телефон от общината

Мисия Варна

01-10-2015, 15:25

Снимка:

Скрийншот

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Настоящият зам. в "Младост" Цончо Ганев подал жалба в ОИК срещу Христо Христов, че му спрял телефона

Кандидат за кмет на район "Младост", обвинил конкурент в нарушения, сам се оказа в гаф. Настоящият заместник кмет на района Цончо Ганев, който е издигнат от местната коалиция "Варна - Атака, Възраждане, Нова сила" е подал сигнал в Общинската избирателна комисия (ОИК) срещу кандидата на ГЕРБ и досегашен районен кмет Христо Христов. В жалбата си Ганев посочва, че Христов използва служебния си автомобил, докато е в отпуск заради предизборната кампания. Освен това заместник-кметът се жалва, че срещу него се "упражнява вербален натиск", изразяващ се в спиране на служебния му телефон докато е в отпуск. Според Ганев спирането на телефона нарушава неговите "права и интереси, включително правото" да изразява "свободно своето мнение ".

И към двата сигнала не са приложени доказателства, констатират от ОИК, които са изискали конкретни справки от районното кметство. Жалбоподателят не е посочил никакви конкретни данни и факти за използване на служебен автомобил от Христов докато е в отпуск, отчитат от избирателната комисия. Оттам допълват, че не е установено, кандидатът на ГЕРБ да е използвал служебната кола за предизборни мероприятия и да е извършвал неправомерна агитация с публичен ресурс.

Последното обаче е констатирано за самия Цончо Ганев. От ОИК са установили, че служебния телефон му е спрян от 25 септември, когато и започна предизборната кампания. Справките показали, че Христов е в отпуск от 18 септември, като няма данни той да е използвал правомощията си след като е избрал свой заместник, нито пък да възпрепятства свободата на изразяване на мнение на подателя на сигнала.

В същото време се констатира, че служебният телефон на Ганев, който се предоставя от районната администрация на "Младост" и се плаща от бюджета на общината, е посочен като телефон за връзка на сайт на политическа партия и се използва неправомерно за предизборна агитация. Това е и причината за ограничаването на обажданията. Цитираният служебен номер и към момента фигурира като контакт за Варна в сайта на партия "Възраждане".

Така се оказва, че Цончо Ганев, който сам твърди, че използва служебен телефон след регистрацията си като кандидат за кмет, нарушава забраната за безплатно използване на публичен административен ресурс по време на кампания. В тази връзка от ОИК указват на жалбоподателя, че не трябва да използва служебен телефон и в същевременно отхърлят твърденията за нарушения от страна на Христо Христов.