Обучават надзиратели за различията в затворите

Новините

01-10-2015, 13:28

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По проект "Свобода зад решетките"

Служители на затворите във Варна и Плевен ще обменят опит по време на двудневно обучение в курорта Златни пясъци. В първия ден 25 надзиратели и охранители от плевенския затвор, както и техни колеги, ангажирани със социални дейности и възпитателна работа, ще могат да повишат своята осведоменост и професионална подготовка по теми, свързани с управление на социалните и икономическите различия в затвора. На следващия ден те ще обсъдят наученото с колегите си от Варна. Поканени са и представители на варненските съдилища.

В хода на работата ще се разгледа процеса на контрол и сигурност в затвора, ще се търсят модели за повишаване на качеството на пенитенциарното третиране на лишените от свобода, особено на тези в най-уязвимо положение, като малцинства, наркозависими, хора с увреждания.

Целта на обучението е изграждане на умения сред пенитенциарните служители за управление на социалните и икономическите различия в затворите. Интерактивният характер на обучението ще изведе личния опит на всеки служител с цел да се конкретизират ежедневните практически дейности.

Обучението се провежда в рамките на проект "Свобода зад решетките" и е второ поред. Повишаването на квалификацията на персонала в местата за лишаване от свобода е сред пакета от мерки, с които Министерство на правосъдието излезе след поредото критично становище на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (CPT).