Концесионери искат да обучават плажни спасители за лято 2016

Туризъм

01-10-2015, 08:00

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За да има евтина сянка за сезон 2016, е нужна промяна в методиката за изчисление на концесионните вноски

За промяна в Наредбата за водноспасителна дейност настояват пред министерствата на туризма и здравеопазването концесионери на плажни ивици. Целта е да получат право да обучават спасители, каквото сега има само БЧК. "Промяната ще ни даде възможност отрано да подбираме дефицитните кадри и дори да предлагаме безплатни курсове срещу договор за работа", обясни Андрей Василев, търговски директор на фирмата, която стопанисва дългосрочно 7 ивици във Варна. Промяната е част от пакета мерки за подобряване и поевтиняване на плажните услуги, които концесионерите предлагат.

Очакваната концепция за развитие на морските плажове, която министърът на туризма Николина Ангелкова обеща, обаче се бави. Браншовиците не се наемат да посочат дали това се дължи на изборите или е резултат от нормативни спънки около анонсираното многократно прехвърляне на контрола върху ивиците от МРРБ към МТ. Категорични са обаче, че за да има евтина сянка за сезон 2016, е нужна промяна в методиката за изчисление на концесионните вноски. "В Гърция, например, се дължат такси за обектите на пясъка и затова почти няма такива. А у нас е пренаселено, защото таксите се изчисляват върху броя места за плажуващи. Има и друг парадокс - държавата дава ивици на предложилите най-висока цена, а после иска сянката да е безплатна", поясни Василев.

Той отправи апел и към депутатите да внесат корекции в Закона за МВР, които да регламентират създаването на плажна полиция. За такава структура от години настояват спасители и медици. "По-важна е от зоополицията, защото ще спаси човешки животи", коментира Василев.

В деня на официалното закриване на плажовете той отчете, че за разлика от трудностите на хотелиерите, плажният сезон е бил много по-успешен от миналия. "Заради сухото и топло време градските ивици бяха препълнени, нямаше и разливи от Шокъровия канал към Офицерския плаж. Надяваме се, че проектът за заустване на водите от канала ще влезе в бюджет 2016 и година по-късно този проблем ще остане в миналото", добави Василев.