Тръгна мобилно приложение за трафика по пътищата

Животът

01-10-2015, 07:48

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече е достъпно за потребителите на Android, очаква се одобрение и от Apple

Мобилно приложение показва какъв е трафикът, има ли ремонти и затворени пътища в страната. Вчера пътната агенция и регионалното министерство обявиха старта на новата система, която представлява интерактивна дигитална база данни. Тя може да се ползва и от смартфон в движение на пътя, и от персонален компютър.

Приложението е навигация, която информира и за задръствания, пътни инциденти, заледена пътна настилка. За съжаление системата няма гласова информация, но когато е активирана и сте набелязали дадено направление, ще получавате звуков сигнал за новопостъпили данни. Така ще можете да изберете обходен маршрут. Софтуерът поддържа информация от ситуационния център на пътната агенция, 28-те областни пътни управления, прави връзка със спешен телефон 112, както и с пътна полиция. Следи и подава данни за ситуацията по 20-те хиляди км републиканска пътна мрежа, както и за трафика по още 20 хил. км общински шосета.

"Предимството на системата, която е разработена у нас, е че при произшествие на пътя уведомява полицията и спешна помощ", каза регионалният министър Лиляна Павлова. Когато шофьорът е регистриран в системата, оператор от пътната агенция може да се обади и при инцидент да попита дали има нужда от помощ и дали да бъде повикана линейка. Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров призова фалшивите сигнали да бъдат сведени до минимум. Приложението може да бъде изтеглено на http.api.lima.bg. Вече е достъпно за потребителите на персонални компютри, одобрено е от Android и може да бъде ползвано от потребителите на мобилни устройства с тази операционна система. Очаква се одобрение и от Apple.