Безработните във Варненско намаляха с 856

Парите

30-09-2015, 12:06

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предлагат работа в Германия и Австрия през зимния сезон

856 лица във Варненска област, от които 186 на възраст до 29 години, са започнали работа през август. Близо 560 са били наети с посредничеството на бюрата по труда, а около 70 души – по програми и мерки за заетост и схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". През август са били заявени 913 работни места, най-много от които в сферата на образованието, административните и спомагателните дейности и търговията.

Равнището на безработица в региона запазва нивото си от предходния месец - 5.6%. Броят на регистрираните безработни е 12362 при 12469 за предходния месец или със 107 по-малко. Спрямо същия период на миналата година безработните във Варненска област са намалели с 1291 лица.
В град Варна равнището на безработица през месеца е 3,2% при 3,1% предходния месец. Броят на регистрираните безработни е 5541 при 5433 миналия месец. В сравнение със същия период на миналата година регистрираните безработни са със 122 по-малко.

Възможност за работа в туристическия сектор в Германия и Австрия през зимния сезон 2015-2016 г. предлага мрежата "Европейски служби за заетост (EURES)”. Повече за предложенията ще може да се научи на кампанията "Европейски дни на труда", по време на която търсещите работа ще могат лично да се срещнат с представители от Австрия и Германия.
Над 130 са обявените свободни работни места в хотели и ресторанти в Австрия: за сервитьори, бармани, сомелиери, рецепционисти, готвачи и камериерки с различен опит и квалификация. За работа в Германия се търсят над 100 квалифицирани готвачи, сервитьори, рецепционисти, както и работници за вериги за бързо хранене.

От всички кандидати се изисква да владеят немски език. Те трябва да подготвят пакет от документи на немски език, включващ автобиография, мотивационно писмо, препоръки от предишни работодатели, диплома за завършено образование и сертификати за придобита квалификация. Документите се изпращат по електронна поща, посочена в офертите. Всички кандидати, отговарящи на условията, ще бъдат поканени на интервю в избрания от тях град в България. Интервюто протича на немски език.

До 23 октомври в бюрата по труда се приемат документи на младежи с висше образование за участие в Програма "Старт на кариерата”. По програмата се предоставя възможност на висшисти до 29-годишна възраст в рамките на 9 месеца да натрупат трудов стаж и опит по придобитата специалност. Осигурява се трудово възнаграждение на наетите лица, както и социални и здравни осигуровки, допълнителни възнаграждения по Кодекса на труда, годишен платен отпуск и отпуск поради заболяване за сметка на работодателя.