Плащат на слаби училища за допълнителни уроци

Парите

30-09-2015, 07:38

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нов инспекторат ще посочва кои школа са двойкаджии и отличници

Държавата вече ще отпуска допълнителни средства за училищата както с високи, така и с ниски резултати. Това е записано в текстове от Закона за училищното образование, които депутатите приеха вчера. Разликата е, че училищата отличници ще имат възможност да изразходват тези пари за каквото пожелаят. Тези, които имат ниски резултати, ще могат да ги харчат целево само за финансиране на мерки, с които да преодолеят изоставането на малчуганите.

От МОН поясниха, че не става дума само за резултатите от матурите и националното външно оценяване, макар че те също ще бъдат вземани предвид. От огромно значение обаче ще бъде оценката от инспектирането, която ще се прави от независим от МОН Национален инспекторат. Той тепърва трябва да бъде създаден и да напише правилата, по които ще инспектира, затова тази корекция на бюджетите няма да тръгне още от първата година.

Депутатите гласуваха също, че не по-малко от 80% от парите в делегираните бюджети ще бъдат по формулата "Парите следват ученика". Останалите 20 на сто ще се дават по т. нар. допълнителни компоненти - географски, демографски и други. Това означава, че например училищата в малките населени места ще получават пари, които да компенсират по-малкия им брой ученици.

Парламентът на три пъти опита да събере кворум, за да гласува закона на извънредното си заседание, но скоро след това при поименна проверка се оказа, че кворумът отново се е разпаднал. Част от депутатите влязоха само за регистрацията и излязоха от залата в момента, когато законът започна да се гледа по същество, като БСП се изнесе още при проверката на кворума.