България 3-а по акциз върху цигарите спрямо цената

Парите

30-09-2015, 07:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

120 млн. лева повече ще влязат в бюджета от новото им облагане

Нивото на акциза за цигарите спрямо продажната им цена в България е едно от най-високите в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Страната ни е на трето място, като преди нас са само Малта и Великобритания. Цената на бандеролите, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз, също се оказва една от най-високите в България. Тя е над 12 лева на 1000 къса цигари. В редица други държави от ЕС бандеролите са безплатни, тъй като цената им е покрита от държавата или пък е включена в акциза. Поради това част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба.

При средна продажна цена 4,30 - 4,50 лв., което се смята за нисък сегмент, за производствени разходи и дистрибуция отиват по-малко от 1 лев, а останалата част - за покриване на косвени данъци и купуване на бандероли. От догодина акцизът за цигарите се вдига заради новите изисквания на ЕС за минималния му размер, който до 2018 г. трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. Това е първа промяна в облагането от 2010 г., която ще доведе и до поскъпване на цигарите. Справка показва, че цените им у нас не са променяни от 2010 г. Корекция не е правена дори с инфлацията за 5 години.

За догодина финансовото министерство предлага намаляване на специфичния акциз от 101 на 70 лв. на 1000 къса и покачване на пропорционалния от 23 на 38% от продажната цена. Поправките вече минаха на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Първоначално се предвиждаше специфичният акциз да остане 101 лв., а пропорционалният да се вдигне на 25%. В мотивите на финансовото министерство е записано, че промяната се прави с цел да се ограничи контрабандата на цигари. С новата структура на акциза се дава възможност за по-малко и плавно увеличение на цигарите в долния и средния ценови сегмент. Такива цигари продават почти всички компании на пазара у нас - български и чужди.

Ако бе запазено първоначалното предложение, цената на цигарите от най-продавания среден клас трябваше да се вдигне с 1-1,20 лв. до края на 2017 г. Това означава, че цената им щеше да стигне минимум 5,50 лв., което прави близо 30% увеличение. През 2010 г., когато акцизите бяха променени за последно, имаше рязко покачване и номиналната им тежест се вдигна с почти 50%. Резултатът тогава бе поскъпване на най-продаваната ценова категория от 3 до над 4 лв. Това доведе да истински бум на контрабандата, която стигна над 30% от пазара, а отчетените легално продавани цигари се свиха от 17,4 милиарда къса през 2009 г. до 11,7 милиарда през 2010 г.

Около 120 млн. лв. повече акциз от цигари предвижда да събере финансовото министерство до 2018 г. В момента в най-ниския ценови сегмент са над 40% от продаваните цигари в България. В мотивите си пред депутатите от бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов посочва като основни причини за променения график и структура на акцизния данък баланс между намеренията за борба с контрабандата и защита на интересите на пушачите, които избират по-евтини цигари. Неговата прогноза е, че ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове от най-скъпите цигари. И добавя, че с новата структура на акциза се цели избягване през следващата година на ситуацията от 2010 г., а плавно покачване до края на 2017-а.

"Акцизът се плаща от гражданите, а не от производителите. Нашата основна и единствена цел е да не се окажем в ситуацията от 2010 г. Със сигурност половината от ниския и средния клас цигари на българския пазар се произвежда от мултинационални компании. Целта ни е да направим увеличението на тютюневите изделия поносимо за по-нискодоходните групи. Няма никаква пречка производителите да предложат тютюневи изделия, които да бъдат по-малко или повече повлияни от промяната на акцизната ставка", смята Владислав Горанов.

20% е делът на нелегално продаваните цигари в България през 2014 г., показва проучване на агенция Nielsen. Загубата за бюджета от несъбран акциз и ДДС е около 450 млн. лева за година. Това е приблизително 2% от общите данъчни приходи за 2014 г., или 0,6% от БВП. От Индъстри уоч” обръщат внимание, че несъбраните приходи заради контрабанда надхвърлят или доближават редица важни разходни програми. Например те били повече от разходите за месечни помощи за деца, България е страната в ЕС, в която облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за държавния бюджет, заяви тогава Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Акцизите от тях генерират над 8% от данъчните постъпления у нас, а ДДС носи 2,1%. Общият фискален принос на тютюневите изделия в България възлиза на над 10%.

По този показател България се нарежда на първо място в ЕС. Във Великобритания например облагането на тютюневите изделия носи 2,7% от данъчните приходи, а в Германия - 1,7%. От акцизите върху тютюневите изделия се очакват 1,8 млрд. лева през 2015 г., което прави 44,5% от всички от приходите от акцизи. Постъпленията от облагането на цигарите представляват 6% от всички бюджетни приходи и се равнявали на 2,2% от брутния вътрешен продукт на страната.