КАТ иска да сваля номерата на колите нарушители още на пътя

Новините

30-09-2015, 07:09

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

МВР предупредило пътните полицаи, че е дошло време разделно - или спират да вземат подкупи, или ще бъдат уволнени

КАТ да може да спира от движение колите на нарушителите, като номерата бъдат сваляни още на пътя, без значение дали шофьорът кара собствен или чужд автомобил. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, съобщи пред "Сега" шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. Извънредната мярка ще се прилага срещу водачи, които са без книжка или са употребили алкохол. Колата ще се спира от движение за един месец. Подобно наказание ще грози и шофьорите с просрочени глоби.

Предложенията за промени вече са готови и най-вероятно ще бъдат внесени за гласуване в парламента от Министерския съвет, след като бъдат публикувани за обществено обсъждане. От КАТ се надяват, че по този начин ще могат да ограничат броя на неправоспособните водачи. Очаква се, че мярката ще направи по-внимателни работодателите, които наемат шофьори за служебните коли.

На фона на тежките рестрикции, които се задават, МВР призна, че едва от няколко дни в СДВР са започнали да преглеждат записите от камерите, които заснемат работата на патрулите на КАТ. Въпреки че монтирането им започна още през февруари, досега кадрите са се преглеждали само при подаден сигнал за нередност. Причината е лошата техническа обезпеченост на МВР. "За свалянето на един запис от патрулна камера след 8-часова смяна са нужни цели 12 часа", обясниха от министерството. След това данните се пращали на централен сървър, а на областните дирекции е даван достъп само при поискване.

"На местно ниво са толкова ниски скоростите за пренос на данни, че там практически беше невъзможно да се гледат. Новата концепция е чрез комбинация от сървъри да се даде възможност на местно ниво да се гледат. Новата организация изисква всеки ден да се преглежда работата на патрулите", обясни зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. От МВР допълниха, че реално преглеждането на видеозаписите е започнало едва през май. "И като започнахме да гледаме какво записват камерите - всякакви неща - от спящи полицаи до неработещи полицаи, което ни даде ясна индикация, че трябва всекидневен цялостен контрол. Той не може да се извършва само на централно ниво, защото имаме стотици автомобили и ограничен брой хора", каза Гунев.

Сега има пилотен проект, който дава възможност на командирите на смени да следят действията на подчинените си чрез онлайн платформа. Той обаче е само в столичната полиция. На практика се оказва, че монтирането на камери за десетки хиляди левове е било безполезно, тъй като обработката на информацията от тях не е по силите на МВР. От министерството обаче планират да продължат да купуват записващи устройства и твърдят, че вече имат възможност да използват ефективно информацията.

Гунев представи и поредния план на МВР, който трябва да попречи на полицаите да искат дребни подкупи на улицата. "Преди една седмица политическото ръководство събра всички началници на Пътна полиция. В прав текст им беше казано, че е дошло време разделно. Който е дошъл с друга мотивация, време е да избере защо работи точно в КАТ. Ще има ефект в рамките на една година", обеща зам.-министърът.

Новият план на МВР включва намаляване на прекия контакт между служители и граждани. За целта с европейско финансиране ще се разработват електронни услуги, а всички катаджии ще бъдат оборудвани с таблети. Има идея дори да отпадне синият талон, който се отнема от КАТ при нарушение, тъй като често се превръщал в повод за корупция. Много от шофьорите първо пробвали да платят на полицая, който иска да им го вземе. Ако той откаже, те търсят начин да си платят в КАТ. И правят всичко възможно, за да не отиде глобата им за събиране от НАП. "Като има таблет, служителят вижда всичките ти задължения и съответно предприема всички санкции. Няма нужда едно синьо картонче да му казва, че има неплатен акт. Контролният талон всъщност става безсмислен", обясни Гунев. Това обаче няма да се случи скоро, стана ясно от думите на Рановски.

Според зам.-министъра новите мерки в КАТ могат да бъдат въведени в рамките на 6-8 месеца. Финансиране за тях ще се търси от фонд "Вътрешна сигурност", който се управлява от МВР. Най-скъпи ще са сървърите за съхранение на информация, като цялата система ще струва 2.2 млн. евро.

МВР иска охранителните полицаи също да ходят с камери. Гунев заяви, че такъв положителен опит има в САЩ и страните от Западна Европа и че България ще въведе такава система поне пилотно. Това обаче ще е доста трудно, тъй като за разлика от катаджиите полицаите имат много неформални разговори с хора по улицата, получават доста неофициална информация и не е ясно дали това трябва да се записва. Реална проверка на имуществените декларации на служителите е друга мярка за борба с корупцията. Според Гунев обаче това може да се случи, ако бъде приет антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева, който не събра подкрепа в парламента. Друга мярка са т.нар. тестове за интегритет и тестове с полиграф. Прилагането на полиграфа обаче щяло да е много скъпо и не можело да се въведе за всички служители.