Откриха течаща вода на Марс

Животът

29-09-2015, 07:25

Снимка:

НАСА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ВИДЕО: Bода се стича от кратери по каньоните през летните месеци на Марс, разкриха учени от НАСА

Течаща вода е открита на Марс. Bодата се стича от кратери по каньоните през летните месеци на Марс, разкриха учени от НАСА на извънредна пресконференция във Вашингтон.

Историческата новина дава нова надежда за шансовете на Червената планета да има живот. НАСА обяви, че е открила потоци на планетата. Те представляват дългите стотици метри тъмни ивици по повърхността на Червената планета, които се наблюдават от орбиталните апарати. Засега учените само предполагаха за наличието на вода, но нови техники са им позволили да потвърдят наличието на солена течна вода. Тя пресъхва през марсианската есен и спира през студените зими.

На историческото събитие във Вашингтон говориха Джим Грийн, директор "Планетарни науки" на НАСА, Майкъл Майер от програмата за изследване на Марс, Луджендра Оджа от института "Джорджия" в Атланта и други учени.

"Марс не е сухата неплодородна планета, както си мислехме в миналото", каза Джим Грийн. Изследователят заяви, че е наложително да се изпратят хора на Марс, които да я проучат. Учените не са сигурни откъде по-точно идва тази вода, но не е изключено тя да се появява от подпочвен лед, солени водни маси или да се кондензира от рядката марсианска атмосфера.

"Откъде идва водата, остава загадка. Трябва да идва от атмосферата или от земята, или от двете посредством подпочвен лед. Засега обаче има проблеми и с двете теории", каза Алфред Макюън от университата на Аризона в Тусон. Той твърди, че шансовете за живот на микробно ниво са много високи.

От НАСА обявиха, че правят всичко възможно, за да почистят свой космически кораб, с който ще ходят на Марс, така че той да не замърси планетата. Учените се притесняват да не транспортират микроби от Земята на Марс.

Откритието на вода може да насочи учените към намирането на Светия граал в космонавтиката- извънземен живот. Потоците вода ще покажат на НАСА и други космически агенции най-възможните места за живот, както и най-подходящите райони за кацане на човешки мисии.

На въпрос дали водата на Марс може да се използва за отглеждането на земни култури от НАСА обявиха, че това няма да е лесно. Това се дължи на липсата на атмосфера, но въпреки това може да се направят надуваеми оранжерии с по-високо налягане, което би позволило използването на марсианска вода за растеж на земеделски култури.

Луджендра Оджа открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета. Водата се издига до нивото на земята по време на по-топло време. През април тази година марсоходът “Кюриосити” засне минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода.

Още някои от ранните мисии на НАСА разкриваха, че тя е била водниста в миналато. Снимки от 1970 г. показваха на повърхността на Червената планета пресъхнали равнини, които се смята, че били потопени под огромни древни езера.