Светият синод вкара изборите в храма

Новините

29-09-2015, 07:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В края на миналата седмица голяма част от партиите започнаха битката за вота с църковни водосвети

Светият синод излезе със специално решение, с което даде картбланш на свещениците да правят молебени и водосвети по молба на политически сили по време на предизборната кампания. Изискванията обаче са те да се извършват само на територията на православните храмове. "Приветствието на свещенослужителите да бъде само с духовно съдържание", се казва още в решението. В края на миналата седмица голяма част от партиите започнаха битката за вота с църковни водосвети. Най-активни бяха от ГЕРБ, открили по този начин кампанията си в Плевен, Хасково, Силистра, Ловеч, Симеоновград и т.н.

Въпреки че срокът за регистрация на кандидатите приключи, Светият синод припомня на духовниците, че нямат право да се включват в надпреварата. "Св. синод напомня, че съгласно 6-о и 81-во Апостолски правила, 3-то правило на III Вселенски събор, 10-то правило на VII Вселенски събор, чл. 139, ал. 1 от УБПЦ - БП свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители", обясняват от Синода. 

Междувременно музикален клип, с който ДПС откри предизборната си кампания в Исперих, попадна в социалните мрежи и предизвика вълна от отрицателни коментари. Във видеото певецът Фарук Йълмъз пее на турски народната песен "Кой уши байряка". Клипът бе споделен хиляди пъти във "Фейсбук", а решението бе наречено "цинизъм". От ДПС обясниха, че става дума за друга песен и че във фолклора на балканските страни мелодиите често се смесвали. "Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него", казват от движението.