Едва 20 на сто от кръводарителите са доброволци

Парите

28-09-2015, 09:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Петима донори са нужни за една сърдечна операция

Само 20 на сто от кръводаряванията у нас са действително доброволни. Останалите 80 на сто са т.нар. фамилни кръводарявания, сочат данните на Националния център по трансфузионна хематология. Фамилните донори всъщност са принудени да дадат кръв за свои близки и приятели, на които се налага лечение, което изисква кръвопреливане, например операция. 

"В ЕС няма такова нещо, не се води подобна статистика за фамилни дарители. И там роднини на хора в болница даряват кръв, но не по принуда", обясни пред "Сега" директорът на центъра д-р Николай Андреев. Екипи на НЦТХ постоянно обикалят по фирми, ведомства и университети, но отзовалите се са малко, по няколко души. "Въпросът е до съзнание на нацията, а и няма пари за реклама, която да е постоянна, но и да не се набива в очите и да дразни", смята той.

Данните на НЦТХ сочат и леко увеличение на нуждите от кръв и кръвни продукти в страната, а оттам и скок на кръводаряванията. През 2009 г. кръводаряванията в националния център са били 58 071, през миналата година те са вече 61 032. В страната кръводаряванията са били 148 449 преди 6 години, а през 2014 г. са 169 481. От друга страна - за една сърдечна операция например са нужни средно по 5 единици кръв, т.е. 5 кръводарявания. За трансплантация на бъбрек те са 2-3 средно. Най-много кръв е нужна при пострадали с тежки травми от катастрофи и инциденти, в кардиохирургията, в акушеро-гинекологичните клиники, основно за родилки.

След катастрофата с екипа на БГНЕС, при която първоначално имаше трима тежко пострадали, болницата в Ловеч неколкократно призовава да се дари кръв, тъй като пациентите се нуждаеха от постоянно преливане. В центъра в Плевен, който снабдява и Ловеч, по това време кръв нямаше, обясни Андреев. По закон обаче центровете по трансфузионна хематология в страната - в София, Варна, Стара Загора, Плевен и Пловдив, не могат да прехвърлят кръв помежду си. В този случай това все пак е станало със специално разрешение на здравното министерство, но по принцип не е практика, тъй като единият център трябва да плати на другия за кръвта. Затова и ако на пациент от Шумен например се наложи операция в София, близките му също трябва да дарят количествата, които ще им поискат от болницата в София. "Работи се по промяна в тази част от закона", обясни Андреев.

Младите кръводарители на възраст от 18 до 35 години са сред активните анонимни и редовни доброволни кръводарители, сочат данните на НЦТХ. Причината е, че и активността на центъра е насочена към тях, тъй като предимно млади хора отговарят на медицинските изисквания за даряване на кръв. Затова и повечето кръводарителски кампании и акции се провеждат в училища, висши учебни заведения, фирми, бизнес и търговски центрове.