Веганството - индустрия за милиарди

Животът

27-09-2015, 10:34

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

$2,8 млрд. годишно носи бизнесът с алтернативи на животинските продукти в световен мащаб

Да пазим природата и да не я експлоатираме! Този призив става все по-актуален. Едни апелират да се ограничат изхвърлените въглеродни емисии във въздуха, други искат да се спре изсичането на горите. Веганите и вегетарианците пък виждат в проблема с неопазването на природата не "ябълката", а "месото на раздора". С отказа си да потребяват определени животински стоки обаче те налагат и нови тенденции на пазара, разказва в. "Труд". 
Какво представляват вегетарианците и веганите?

И вегетарианците, и веганите не се хранят с месо. Само че веганите отказват да консумират и всякакви храни и напитки с животински произход - мляко, млечни продукти, яйца, пчелен мед. Философията на тези хора не се свежда само до хранителните им навици. Те отказват да използват всякакви продукти с животински произход - вълна, коприна, птичи пух, естествена кожа, глицерин и т.н.

Защо го правят?

От една страна, нехуманно е да убиваме животни. Споровете по темата с кои живи същества имаме право да се изхранваме и с кои не нямат край. Другата страна на въпроса обаче е, че преди да свършат в кланицата, отглежданите за добив на мляко, месо и яйца животни често са силно експлоатирани. В много случаи фермерите инжектират животните с различни хормони и им дават определени храни, така че да растат по-бързо и да дават повече продукция. Хормоните и всички подсилващи вещества накрая попадат като отрова право в нашия организъм. Разбира се, отделна тема е, че идентични способи за получаване на повече продукция често намират място не само при животновъдството, но и при растениевъдството.

Вегетарианците и веганите се стремят да редуцират този ефект конкретно при животните. По-засиленото потребление на даден тип храни стимулира опорочения метод за производство им. Следователно логично е намаленото им потребление да го ограничи.

И ако едни се лишават от животински продукти в името на хуманността, други го правят, защото смятат, че е по-здравословно. Има и такива, за които заместването на животинските с алтернативни продукти не е избор, а необходимост, тъй като проявяват различни алергии.

Колко са веганите?

Каквито и да са доводите им, според проучванията само в САЩ през 2009 г. вегетарианците и веганите са били едва 1% от населението, а тази година броят им е нараснал до 7%. Според доклад от 2012 г. 33% от жителите на щатите консумират, при това често, растителни заместители на животински продукти, без да са вегани или вегетарианци. Във Великобритания пък 12% от възрастните са вегани или вегетарианци, а сред младежите между 16 и 24 г. броят им е нараснал до 20%. Независимо от многото "за" и "против" по темата тенденцията е факт. Очаква се в близките години съмишлениците на идеята за живот без животински продукти да се увеличават. А това от своя страна отваря огромен пазар.

Веганската индустрия

В отговор на всички фирми, които експлоатират животни, веганите и вегетарианците използват храни заместители. Например соя вместо месо, соево или оризово мляко вместо краве, тофу вместо сирене. Разбира се, тези заместители като всички други храни имат както предимства, така и някои недостатъци. Но колкото и да са спорни качествата им, търсенето им расте постоянно.

Стотици компании от целия свят са заети в бранша. Годишните печалби от тази индустрия възлизат на 2,8 млрд. щатски долара. Сред известните онлайн магазини за вегански/вегетариански хранителни и други стоки са британският Freerangers, австралийските Vegan Online и The Cruelty Free Shop, американският Vegan Essentials, италианският NOAH, бразилският Vegan Cakes и др. По света има стотици заведения и сайтове, специализирани в предлагането на продукти за тази общност. Координатите им могат да бъдат открити лесно в каталози в интернет. У нас също има заведения и онлайн магазини за вегани и вегетарианци.

Цената

Да бъдеш вегетарианец или веган невинаги е скъпо удоволствие. Изделията от изкуствена кожа например са драстично по-евтини от изработените с естествена. Сред храните пък има както такива на по-ниска цена, така и на по-висока. Организмът на всеки човек обаче има своите индивидуални особености. Ето защо, когато се отказват от месото и животинските продукти, на някои хора им се налага да приемат определени хранителни вещества като добавки, а те са скъпи. Намират се и добавки на ниска цена, но те обикновено се оказват фалшиви.

Независимо от всичко поддръжниците на веганската идея не се отказват лесно от нея. Те се стремят не само да не бъдат съучастници в опорочения процес на добив на месо и животински продукти, но и да го ограничат максимално. Според статистиката в резултат от намалената консумация на месо от 2007 г. насам животните, отглеждани за добив на месо, са намалели с 400 хил. Това обаче представлява едва 0,004% от животните, отглеждани за клане всяка година. Същевременно, макар че мнозина решават да се откажат от месото, друго проучване от края на миналата година сочи, че 84% от вегетарианците са се върнали на месоядството.