Дават още пари за полицията и армията и без реформи

Парите

26-09-2015, 09:39

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Последно: учителите с еднократен бонус сега и увеличение догодина

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да направи сметки дали може да отпусне допълнително средства на МВР и МО, за да не останат полицаите и военните без заплати през последните 2 месеца.

"Събираме много повече пари от контрабандистите и от приходните агенции, за да можем да решим този въпрос. Възложил съм дефицитът да е на 2 процента. Няма да ги оставим без заплати, ще работим върху бюджета", заяви премиерът.

Преди 2 седмици финансовият министър Горанов се закани, че няма да отпусне допълнителни средства на МВР и МО, защото там не са направени никакви реформи и опити за спестяване на пари. Дори се закани той да направи реформа на администрацията на МВР.

През лятото пък самият Борисов обясни на министрите си, че който дойде при него с искане за допълнителни средства за заплати, трябва да носи и оставката си в джоба.

Над 140 млн. лв. е недостигът в двете министерства, като по-голям е в МВР. Борисов обвини за липсите правителството на Пламен Орешарски и тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, защото са приели закона за МВР, без да има осигурени средства за увеличените заплати.

"Ще видим какво е финансовото положение на държавата, защото сме поели и други ангажименти и няма да се приеме добре, ако не ги свършим - и заплатите на учителите, и коледните и великденските добавки на пенсионерите", каза ощепремиерът вчера.

За учителите за тази година са осигурени допълнителни 20 млн. лв., с които ще им бъдат дадени еднократни бонуси въпреки надеждите на образователния министър за увеличение на заплатите още от октомври.

От 1 януари със сигурност преподавателите ще получат и увеличение на заплатите, съобщи Горанов. Бюджетът за 2016 г. предвижда значително увеличение на парите за образование, допълни финансовият министър.