От 1 януари поскъпват винетките за камионите, но не и за колите

Парите

26-09-2015, 09:26

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пътните такси за тежкотоварни автомобили може да станат по-високи и преди въвеждането на тол системата през 2018 г.

Винетките за леките коли няма да поскъпват, но за камионите е възможно това да се случи още след Нова година. Това се разбра от думите на регионалния министър Лиляна Павлова и шефа на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

"Леките коли не са наша цел, а тежкотоварният трафик", обясни Лазаров в отговор на въпроса на "Сега" дали ще бъде взето политическо решение за вдигане на пътните такси за леките автомобили. Той добави, че би подкрепил предложение за повишаване цената на винетките за камионите над 3.5 тона, защото събираната сега сума е прекалено ниска. Според Лазаров, за да няма дупки по пътищата, издръжката на година трябва да е 1 млрд. лв. От думите му излезе, че тази сума е изключително висока на фона на 200 млн. лв., които в момента се събират от винетките от всички видове автомобили. "Десет евро за преминаване на близо 450 км е изключително малко в сравнение с други европейски страни. Преди 4 г. вдигнахме винетката от 6 на 10 евро за транзитното преминаване и приходите ни скочиха с около 25-30 млн. Наистина най-ниската цена е при нас", обоснова се Лазаров. Така той подкрепи тезата на транспортния министър Ивайло Московски, който от седмица говори за безусловната необходимост от повишаване на пътните такси за камиони и тирове, които рушат пътищата, а минават "за без пари".

"Пътните такси за тежкотоварни автомобили може да станат по-високи и преди въвеждането на тол системата през 2018 г. Дали това ще се случи, ще стане ясно до края на годината", допълни Лиляна Павлова.

За 3.5 г. трябва да се построят поредните 24 км от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански, стана ясно вчера при подписването на договора. Работата ще върви при т.нар. инженеринг - проектиране и строителство, и е поверена на консорциума, който и в момента строи част от аутобана към Солун - ГБС и "Пътстрой 92". Проектът е за над 280 млн. лв. по оперативна програма "Транспорт" 2014 - 2020 г. От "Струма" остават за изграждане около 62 км, част от трасето минава през дефилето.