Роми проверяват условията в общинската база на Златните

27 семейства подали молби за обещаните от общината еднократни помощи

Група роми от настанените в СУПЦ "Анастасия д-р Железкова" след акцията в Максуда ще провери на място какви са условията в общинската почивна база "Баба Алено". Заедно с представители на общинската дирекция по обществен ред те се качиха в микробус, който да ги отведе в базата в курорта Златни пясъци".

От общината обещават на ромите, които нямат друг вариант, да изкарат в курорта зимата. Ромските семейства обаче не са доволни от предложението, тъй като базата била много далече и нямало как да идват в града. Те се опасяват и че могат да бъдат нападани от рокери. Ромите настояват и да видят писмени гаранции за това, че могат да изкарат зимния сезон в общинската база.

Същевременно служители на приюта и общината започнаха да изнасят багажа от стаите, ползвани от ромите. Началничката на отдел "Закрила на детето" в Дирекция "Социално подпомагане" Анна Конкукова пък се възпротиви на снимането на ромите пред сградата от представители на медиите.

Няма как ромите да останат в СУПЦ, заяви шефката на общинската дирекция по социални дейности Любомира Комитска. Тя подчерта, че това са хора, които са обитавали незаконни постройки и общината няма ангажимент да им осигурява нови домове. В случая местната власт предлага варианти тъй като много от ромите са с малки деца.

От общината планират и да отпуснат еднократни помощи на ромите, чиито постройки в Максуда бяха разрушени. Отпускането на средствата, които трябва да послужат като помощ за наемане на квартири, обаче трябва да бъде одобрено от Общинския съвет . До момента молби за помощи са подали 27 семейства.