Финансовият министър: Можем да се справим с бежанска вълна

Новините

24-09-2015, 17:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България е на челните позиции по сива икономика

Има цялостна стратегия за бежанците, която определя и параметри, свързани с финансирането на мерките за посрещане на евентуална бежанска вълна. Със сигурност бюджетът може да поеме това, което се очаква като риск и квоти. Това заяви във Варна финансовият министър Владислав Горанов, който все участие в конференция за борбата срещу сивата икономика.

Той отбеляза, че България не е подложена на риска, който съществува за някои централно европейски държави, които по една или друга причина са обект на по-голям бежански натиск. При все че няма такива очаквания, управляващите не отхвърлят апокалиптични сценарии за десетки милиони хора, които да искат да дойдат в Европа. "Ако тогава се запазят квотите за България това би означавало десетки-стотици хиляди хора, което ще бъде сериозно предизвикателство", коментира Горанов. Тогава обаче няма да се говори за бежанска вълна, а за миграционни процеси, които биха могли да бъдат регулирани по друг начин, допълни той.

Финансовият министър отчете, че реализираните до момента приходи в бюджета надхвърлят с 1,6 млрд. лева тези, реализирани за същия период на 2014 г. Цел за следващата година е намаляването на бюджетния дефицит от 3% на 2% от Брутния вътрешен продукт. Предвижда се ограничаване на разходната част на републиканския бюджет, за да не се трупат дългове. Ще заложим на устойчивия растеж и баланса, заяви Горанов и допълни, че основните приоритети ще бъдат образованието и подобряването на пътната инфраструктура.

Относно темата за сивата икономика, финансовият министър посочи, че страната ни се нарежда на челните позиции сред европейските страни, а сред най-сивите сектори са продажбите на дребно и туризма.