Прожектират филм за местната власт пред ромската общност

Мисия Варна

24-09-2015, 13:44

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В лентата чрез интервюта участват редица местни управници

Информационно-образователен филм за работата на местната и регионалните власти ще бъде прожектиран на голям екран пред ромската общност във Варна. В лентата, чрез интервюта участват: председателят на Общинския съвет Иван Луков, секретарят на Община Варна Нора Момчева, директорът на Дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, зам.-областният управител Кристиан Богоев, кметът на "Владиславово" Неделчо Михайлов, зам.-председателят на ОИК Мария Тодорова, председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов, младежи, влезли в ролята на кмет и председател на Общински съвет в рамките на инициативата "За един ден".

Филмът е заснет по проект "Създаване на устойчив механизъм за участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и регионално ниво", изпълняван от "Форум гражданско общество"-Варна. Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Филмът е с продължителност от 50 минути. Той проследява механизма на вземане на решения - от внасяне на предложения в Постоянните комисии до решенията на Общински съвет и изпълнението им от кмет и общинска администрация. Представена е ролята на областния управител в цялостния процес и възможностите за влияние върху взетите решения, както и изпълнението на държавната политика на местно и регионално ниво.

Предвиждат се четири прожекции на открито "на място" пред големите ромски общности във Варна – в кварталите "Владиславово" и "Аспарухово", в Максуда и в село Каменар. Преди прожекциите доброволци ще разпространят плакати и флаери на ключови локации в съответните райони. Целта е на всяка една от прожекциите в ромските райони да присъстват минимум 200 души.