Варна пя и танцува в световния ден без автомобили

Талантливи музиканти закриха Седмицата на мобилността с хепънинг в Морската градина


С хепънинг в Морската градина беше закрита Европейската седмица на мобилността, по време на която всеки ден на различно място във Варна се случваха забавни и полезни събития, свързани с алтернативните начини на придвижване.
Цяла седмица начинаещи и напреднали велосипедисти се обучаваха, състезаваха, караха колела и се забавляваха. Варненци научиха как да се придвижват с колело в градска и извънградска среда и кои велосипеди са подходящи за градско колоездене и какви са необходимите аксесоари към тях. Малки и големи преминаха курс с практически съвети за техниките за колоездене, учиха знаците, участваха във образователни игри и викторини и спечелиха награди.
Целта на събитията в седмицата на мобилността беше да припомнят, че придвижването в града може да бъде не само бързо и удобно, но също забавно и природосъобразно, когато се случва на две колела.
С голям хепънинг в Морската градина беше закрита едноседмичната инициатива и отбелязан Световният ден без автомобили. На Сцена „Раковина от 17.00 часа се събраха популярните и обичани от варненската публика музикални изпълнители и танцьори DJ Alex и NADIA, Mr. VoG, Killabee, Connection crew, УМА и ДУМА и балет „Рондо“. Всички те призоваха присъстващите да карат велосипеди, защото колоезденото е природосъобразен и здравословен начин на придвижване в градска среда. Музикалната изпълнителка NADIA обърна специално внимание на детската аудитория на събитието и призова родителите да възпитат децата си в любов към спорта и велосипедирането, както и към всички шофьори - да повишат вниманието си към безопасността на велосипедистите.
Събитието се осъществява по проект Интегриран градски транспорт на Варна и е част от стратегията за насърчаване на колоезденето в града.