Меркел: Европа да си подели отговорността за мигрантите

Новините

21-09-2015, 09:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повечето бежанци се стремят именно към Германия

Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя предупреди, че нейната страна не може да даде подслон на тези, които се местят само по икономически причини, информира bTV.

Повечето бежанци се стремят именно към Германия. От общо около 26-те хиляди бежанци, които пристигнаха през изминалите дни в Хърватия, убежище е поискала само една жена с деца, а всички останали искат да продължат към Германия, заяви хърватският министър на външните работи и европейските въпроси Весна Пусич.

Междувременно САЩ обявиха готовност да приемат нови 15 хиляди бежанци. "Щастлив съм да обявя, че САЩ ще повишат значително броя на бежанците за следващата и по- следващата година. Последно имахме 70 хиляди, сега ще се повишат поне до 85 хиляди, подчертавам, това няма да е таванът, минимумът е 10 хиляди за следващата, преди всичко от Сирия, но и от други страни. Целта ни е през следващата фискална година броят им да достигне 100 хиляди”, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.На фона на усилията на световната дипломация за намиране на изход от бежанската криза, египетският бизнесмен Нагиб Сауирис обяви, че е открил два частни гръцки острова, които са подходящи за живот за мигранти. Той възнамерява да нарече един от островите се Айлян, в памет на сирийското момченце, което се удави , докато се опитваше да стигне до Европа със семейството си, припомнят от bTV.