Сирийски офицер държал канал за незаконно оръжие през Варна

Крими

18-09-2015, 16:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Оръжието е товарено на пристанището

Канал за незаконно оръжие организирал  бивш офицер от сирийската армия. Той се казва Абдул и е завършил Военното училище в Шумен, съобщава Блиц.

Става дума за превозените преди време 6 ТИР-а с незаконно оръжие през българо-турската граница на ГКПП-Капитан Андреево. Това се е случило малко преди масовите арести на митничари от същия пункт за контрабанда на цигари. 

Тировете са били натоварени с автомати Калашников, патрони за тях и ръчни гранати. Разтоварени са в квартал "Гюнешли" в Истанбул, а оттам са извозени на турско-сирийската граница с микробуси.

Според изтичник на Блиц оръжието е товарено на пристанището във Варна, тъй като по документите маршрутът им е Варна-Капитан Андреево. Товарът е бил описан като дървени въглища и митничарите са пропуснали камионите по документи, без да ги проверяват. Турските власти знаят за случая, но и досега са запазили пълно мълчание. Един от хората, реализирали товара, е собственик на игрална зала в Одрин.

Справка за дейността на Абдул пък показва, че той е търговец, вносител на турски и сирийски стоки в България, имал е магазин на Женския пазар в София. За българския пазар е внасял сапун и консервирана риба от Тунис.