Кабинетът "Борисов" с 300 км нови магистрали за двата си мандата (видео)

Новините

18-09-2015, 12:38

Снимка:

Varnautre.bg, Пресцентър МРРБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Модерна електронна система заменя винетките

Над 300 км нови магистрали и над 2 000 км рехабилитирани пътища от първи, втори и трети клас ще бъдат пуснати в експлоатация в рамките на двата мандата на правителството с министър-председател Бойко Борисов. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура 2015 г., която се провежда във Варна.

Основната цел е изграждането на автомагистралния пръстен на страната, който включва АМ "Хемус", "Черно море" и "Калотина", каза министърът и обърна внимание, че след 2020 г. ЕС вече няма да финансира пътни проекти. Затова България трябва да се ориентира към публично частно партньорство по отношение на строежа и рехабилитацията на пътища, каза Павлова.

Тя припомни, че преди дни правителството определи Стратегията за развитие на пътната инфраструктура, която ще даде визията за развитието на пътната и жп инфраструктура на страната до 2020 година.

Регионалният министър посочи, че с екипа на Световна банка се разработва модел за промяна на системата за заплащане на пътните такси. След въвеждането му винетките ще бъдат заменени от модерна електронна система, според която най-много ще плаща този, който пътува най-много.

Павлова заяви, че се надява подобен вид срещи да станат традиция и темата за инфраструктурата да бъде основна за развитието на Югоизточна Европа и Балканите. Форумът е организиран съвместно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Световна банка.

Чуйте какво каза премиерът Бойко Борисов за изграждането на пътна инфраструктура и по темата за бежанците.