Искат нови хосписи за възрастни

Новините

18-09-2015, 07:47

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над 1,4 млн. души са българите над 65 г.

Патриотичният фронт ще поиска по пилотен проект в София да се изгради дом за възрастни хора, преживели операции или тежки интервенции, които налагат медицински грижи. А после - такива места да се разкрият и в страната, съобщи пред "Труд" депутатката от ПФ д-р Султанка Петрова. Тя ще постави проблема пред здравното и социалното министерство.

Над 1,4 млн. души са българите над 65 г., които ако получат фрактура, се залежават и колкото са по-възрастни, толкова по-трудно се изправят отново. А много от тях издъхват. "Най-ужасното е, че последните 2 или 3 месеца от живота им преминават в болки, напълно приковани към леглото и без никакъв тонус на мускулите, тъй като такива българи могат да движат само очите си...", разказаха близки на починала преди дни 86-годишна жена от София. Тя се залежала фатално след ортопедична операция.

В ЕС проблемът е решен с рехабилитационни и специализирани центрове, а в Швейцария - с добра система от домове за възрастни, разполагащи с медицински екип и апаратура. У нас след рехабилитация по линия на НЗОК пациентите остават на плещите на семействата си. Много от членовете им започват да бягат от работа, за да се грижат за тях, защото не е по джоба на всеки да дава месечно между 500 и над 1300 лв. за хоспис.

"Още през 2010 г. в Закона за лечебните заведения записахме какво е хоспис и лечението за терминално болните. А с гласуваните преди дни нови промени регламентирахме социално-здравните грижи у нас", посочи д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия. До края на годината обаче приоритетите в сектора са определянето на основния и допълнителния пакет, промените в ТЕЛК и бюджетът на НЗОК. Затова било по-реалистично догодина да се очаква разрешение на проблема.

"Трябва да се осигури и финансиране, в момента такова не е предвидено, а то трябва да се обсъди между финансовото, здравното и социалното министерство", каза още д-р Дариткова. Според нея възможностите са две: държавата да подпомага предоставяните социално-здравни грижи в домовете или да се осигури допълнително финансиране за българина, търсил помощ в хоспис.

"Изходът е споделяне на финансирането между държавата и семейството на възрастния човек, иначе никой не може да издържи на високите месечни разходи в хосписите", коментира д-р Хасан Адемов (ДПС), председател на социалната комисия. Той припомни, че в Германия дори религиозни общности се занимават с тази дейност. Според експерти еретична мисъл, но и възможност е, ако някога се увеличи здравната вноска, част от нея да отива за грижи при старост.