Вдигат реплика на Етъра край Варна

Туризъм

17-09-2015, 08:58

Снимка:

Животът в Чифлика

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Етнографският комплекс ще съдържа общо 16 подобекта, 5 технически съоръжения и елементи на благоустрояването

Етнографският туристически комплекс се строи край Варна в местността Гагата на около 600 м от с. Кривини по пътя в посока Долни чифлик. Намира се в живописна дъбова гора, през която преминава малка река. Комплексът е реплика на търговско – занаятчийска улица (чаршия) от времето на Възраждането. Етнографският комплекс ще съдържа общо 16 подобекта, 5 технически съоръжения и елементи на благоустрояването. 

В комплекса ще има рецепция със санитерни възли, шест занаятчийски работилници, етнографски музей, енотека, подземен тунел, кула, магазин за сувенири, механа, офиси, алея, изкуствен воден поток, дървен аквадук, резервоари за оборотна вода и други помощни сгради и съоръжения. Общата застроена площ е 794 кв. м, а нетната разгъната застроена площ е 1348 кв. м.

Входът на комплекса е откъм асфалтовия път от Кривини за Долни чифлик и в него има паркинг за 14 леки автомобила и автобус, както и обръщало. До входа ще има рецепция и санитарни възли, включително и за инвалиди. От паркинга започва калдаръмената улица на чаршията. В средата и се намира малък мегдан с часовникова кула – камбанария. От чаршията към реката има пътека, която води до работилниците, където ще се показват традиционни занаяти, при които се използва за задвижване водата.

Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони и се изпълнява от "Газпро" ЕООД."Етнографският комплекс ще спомогне изключително много за просперитета на туризма в общината и ще даде възможност за развитието на нова дестинация в рамките на проекта "Пет дни - четири сезона - три общини", който Долни чифлик реализира с общините Бяла и Несебър. Етнокомплексът е добър пример и за публично-частното партньорство между фирмата-изпълнител, от една страна, и общината и държавата от друга. Той ще спомогне за възраждането на традициите и занаятите в региона и ще разкрие нови работни места”, обясни кметът на община Долни чифлик Борислав Натов.