И България се готви да струпва армия на границата

Новините

17-09-2015, 07:52

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правителството допълнителни 5 млн. лв., които ще отидат за хранене, охрана на бежанските центрове и текуща издръжка

Обсъжда се на границата с Турция да бъдат изпратени военни подразделения заради бежанския натиск. Това е станало ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова пред вътрешната комисия в парламента, научи "Сега" от свои източници. Не се знае какъв ще е броят на военните, тъй като тази информация е секретна. Военни вече бяха изпратени с цел логистична подкрепа на браздата с Турция, а отскоро въоръжени с картечници джипове стоят при Гюешево заради кризата в Македония. 

Над 200 бежанци са били отблъснати от границата с Турция от българската полиция, съобщи БНР. Над 2000 души са блокирали централната автогара в Истанбул, а още толкова вече са стигнали до Одрин и искат да влязат в България, предаде БГНЕС, като цитира главния редактор на регионалния вестник "Гюндем" Мурат Саваш. 

Българските власти обаче отрекоха да има увеличение на миграционния поток. "Доста апокалиптични цифри се споменават, не можем да ги потвърдим", заяви Бъчварова. Шефът на гранична полиция Антонио Ангелов пък обясни, че "не се наблюдава пик на хоратa, преминаващи през границите ни". Той призна, че влезлите у нас чужденци са с около 3000 повече в сравнение с м.г.

Правителството отпусна на МВР допълнително 5 млн. лв., които ще отидат за хранене, охрана на бежанските центрове и текуща издръжка. Само през нощта срещу сряда в София са заловени 33 нелегални имигранти. Други 32-ма са арестувани, след като са успели да преминат през границата с Турция.