Варненски свещеници повеждат борба с наркоманиите

Животът

16-09-2015, 16:39

Снимка:

Център "Св. Боян Енравота"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Центърът за духовно обгрижване на зависими в "Аспарухово" с впечатляващи резултати

40 варненски свещеници са преминали обучение за работа с наркозависими. В още седем енории ще бъдат организирани обучителни беседи следващия месец. Това съобщиха инициаторите на проект за превенция на наркомании, наречен "(Не)зависимост от наркотици – поглед на науката и поглед на православието". "Идеята е с помощта на Църквата да се обърнем към семействата на зависимите и да се опитаме по някакъв начин да ги заздравим", обясни Светлана Коева, директор на общинската дирекция "Превениция", осигурила финансиране за проекта.

С впечатляващи резултати в тази насока може да се похвали варненският православен център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. Боян Енравота", който вече има и лиценз от Националния център по наркоманиите. Проучване показало, че 37% от преминалите през центъра са се освободили напълно от зависимостта си. В световен мащаб най-често постигнатите резултати са около 7%, заяви отец Георги от центъра. Той поясни, че минималаният срок за рехабилитация и ресоциализация на едно лице е три години, а за да се отчете положителен резултат е добре да се проследи случващото се с него поне още пет години.

Цел на проекта е и противодействие на кампанията за легализиране на марихуаната с медицински цели. Оказва се, че варненските младежи считат, че марихуаната трябва да бъде легализирана в много по-голяма степен от връстниците си в Европа. Последните проучвания сред учениците (IX – X клас) сочат, че 30% от десетокласниците са опитвали поне веднъж дрога, като в 85% от случаите става въпрос за марихуана. Близо 5% от анкетираните пък са заявили, че им е предложено вещество като законна алтернатива на незаконен наркотик.