Всеки трети варненец подложен на ежедневен стрес

Животът

16-09-2015, 11:36

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки четвърти предпочита природни екстракти и хранителни добавки пред лекарства

34,5% от варненци са подложени на ежедневен стрес, показа анкета в размките на национална кампания за проучване здравето на българина. Първите две спирки на инициативата, наречена "За нашето здраве", бяха Бургас и Стара Загора, а следващите са Русе и Пловдив.

Близо 30 на сто от анкетиранките жители на морската столица считат, че не се движат достатъчно. 22% на възраст 25 – 45 години пушат, 27% смятат, че не се хранят правилно, а всеки четвърти иска да спортува, но не го прави.

Иначе варненци смятат, че са в добра здравословна форма – повечето са отговорили, че полагат грижи за здравословното си състояние като цяло, което води и до логично високият процент на хората, които определят себе си като здрави – цели 72%. Във Варна само 13,5 % не обръщат никакво внимание на здравето си, в сравнение с процента в Бургас и Стара Загора, който надхвърля 20.

Интересен е и фактът, че 25,8 % от варненци предпочитат да приемат природни екстракти и хранителни добавки за сметка на лекарствени продукти - 17%.

Проучването показа, че варненци се оплакват най-много от проблеми със ставите и не обръщат внимание на лошия холестерол. 26,9 % от анкетираните споделят за наличието на проблеми със ставите и мускулите. Същевременно всеки втори от анкетираните не знае, че би могъл да взема превантивни мерки, за да предпази ставите си и да подпомогне възстановяването на ставния хрущял.

На второ място във Варна се явява проблемът с лошия холестерол. Анкетата сочи, че жителите на Бургас, страдат три пъти по-малко от проблеми с лошия холестерол, в сравнение с тези във Варна.