Всяко училище ще има барелеф на своя патрон

Животът

15-09-2015, 15:25

Снимка:

live.varna

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Новата учебна година започна

С много настроение, усмивки, вълнение, цветя и балони започна първият учебен ден в 66-те училища във Варна. 3 227 първокласници, разпределени в 132 паралелки, за първи път влязоха в клас, 1175 деца на 5 и 6 години тръгнаха в подготвителни групи в училищата.

С обновена база, ремонтирани класни стаи, фоайета, спортни салони и зали бяха посрещнати учениците в първия учебен ден. По данни на дирекция "Образование и младежки дейности" от началото на т.г. са извършени ремонтни дейности в 41 училища, 45 детски градини и едно общежитие на стойност 1 818 292 лв. От тях 1 806 745 лв. са от делегирани държавни дейности и дофинансиране от общинския бюджет, а останалите средства са дарения от училищни настоятелства.

С инициативата "Дарение вместо цвете" започна първият учебен ден във Варненската търговска гимназия "Г. Раковски", по идея на преподавателките Радка Георгиева и Христинка Тодорова. Средствата ще бъдат предадени на проекта за създаване на социална чайна в морската столица, където ще бъдат предоставяни подкрепа и първа работа на младежи, израснали в домове.Кметът на Варна Иван Портних приветства инициативата и пожела успешна учебна година на възпитаниците на гимназията. По-късно той поздрави учениците и учителите от СОУПЧЕ "А. С. Пушкин", НГХНИ "Константин Преславски", както и ОУ "Петко Славейков", където бе открит барелеф на патрона на училището."Нека новата учебна година бъде изпълнена с духовност, с много нови знания, с младежки емоции и енергия! Пожелавам на всички много предизвикателства, които да преодолявате успешно. Вярвам, че и тази година ще се гордеем с отличници в сферите на науката, изкуствата, културата и спорта. Вие – нашите деца, създавате нови светове, и аз искрено се надявам Варна да бъде част от тях!", обърна се към учениците кметът.Той благодари на преподавателите за възрожденския дух, с който отстояват честта на професията, за всеотдайността, професионализма и отговорността, с които влизат всеки ден в клас. Кметът поздрави специално Момчил Христов, преподавател в ОУ "Петко Славейков", който е изработил и дарил на училището барелефа на видния български възрожденец. "Само преди дни присъствах на подобна церемония в ОУ "Панайот Волов" – тези инициативи са достойни за уважение, защото възпитават в патриотичен дух и съхранение на националната памет. Затова поемам ангажимент всяко училище, което няма барелеф на своя патрон, да получи подкрепа от Община Варна за изграждането му", каза кметът.