Наркоченгето от Пето РУП известявалo дилърите за предстоящи акции

Крими

15-09-2015, 12:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разследват полицай от Пето РУП за наркоразпространение

28-годишният Ивайло Иванов от "Охранителна полиция" е обвинен в помагачество на престъпната дейност на двама дилъри

Варненският апелативен съд потвърди ареста на разследван за наркоразпространение и на полицая, обвинен, че го е подпомагал. Кольо Колев привлечен като обвиняем в съизвършителство с друго лице за държане на наркотични вещества и за разпространението им, и полицаят Ивайло Иванов, разследван затова, че е подпомагал дейността им ще продължат да пребивават в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането им под стража, станало на 5 септември тази година с определение на Варненския окръжен съд (ВОС).

Тримата мъже са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжна следствена служба при Варненска окръжна прокуратура. Разследването за държане и разпространение на наркотични вещества на територията на V-то РУП е започнало през 2014 година и е бил възстановено през лятото на тази година. След продължително наблюдение и експлоатирани СРС били задържани 39-годишният Кольо Колев и Атанас Тодоров, обвинени затова, че на 3 септември 2015 г. в съучастие и като съизвършители държали, за да разпространяват 0,24 гр кокаин, 3,06 гр марихуана и 0,96 гр амфетаминопроизводни, като продали част от дрогата.

28-годишният полицай от V РУП Ивайло Иванов - служител в сектор "Охранителна полиция" е обвинен в помагачество на престъпната дейност на другите двама обвиняеми, които умишлено улеснил и подпомагал чрез съвети и разяснения.

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Колев и Иванов Варненският апелативен съд се съобрази със събраните до настоящия момент доказателства, със секретните справки, с множеството свидетелски показания и писмени материали. Наблюдението над тримата и СРС, прилагани спрямо тях по категоричен начин установили активната комуникация между Колев и Тодоров като съизвършители и действията на Иванов, който е подпомагал престъпната дейност.

Полицаят е имал достъп до информация за предстоящи реализации и специализирани операции на територията на Пето РУП. Той е предупреждавал другите двама обвиняеми като по този начин е подпомагал държането и разпространението на наркотици на публично място. Има данни, че тази дейност е изпълнявана продължително време. Множество свидетелски показания, в т.ч. и от полицейски служители, колеги на Иванов подкрепят обвинителната теза.

Все още няма повдигнато обвинение и за намерените при обиска в дома на Иванов два пистолета, които не са служебното му оръжие. Предстои експлоатираните СРС да бъдат изготвени като веществени доказателствени средства.

Днес въззивната апелативна инстанция потвърди основните аргументи на ВОС за първоначалния арест на Колев и Иванов. Наличните доказателства, събрани за разследвания полицай все още не са достатъчни за осъдителна присъда, отбеляза съдът, но към настоящия момент по несъмнен начин обосновават предположението, че Иванов е подпомагал престъпната дейност на Колев и на Тодоров. До този извод водят и доказателствата, събрани и подкрепящи престъпната дейност на обвиняемия Колев.

Като служител на полицията към момента на задържането Ивайло Иванов се е възползвал от служебните си правомощия. Този факт съдът коментира като сериозна опасност за обществото и стига до извода, че ако Иванов е на свобода може да се укрие или да извърши друго престъпление, като се опита да окаже въздействие върху свидетели или да укрие доказателства. Втората съдебна инстанция отчита лошите данни за личността на Колев, който е бил вече осъждан, но реабилитиран по право. Това обстоятелство, както и тежестта на престъпната дейност и на наказанието, което законодателят предвижда за притежание и разпространение на наркотици водят съда до извода, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпно деяние.

Определенията, с които Варненския апелативен съд потвърди ареста на Кольо Колев привлечен като обвиняем в съизвършителство с друго лице за държане на наркотични вещества и за разпространението им, и Ивайло Иванов, разследван затова, че е подпомагал дейността им са окончателни.