Дават по 1200 лева на безработни за курс по заварки

Парите

15-09-2015, 08:09

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

И незаетите вече ще могат да учат чужди езици с евросредства

Държавата ще дава по 1200 лв. на безработните, които искат да се квалифицират като заварчици само за месец. Това предвижда проект за условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение за безработни по схеми, финансирани от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Досега в обучения за повишаване на знанията и уменията можеха да участват само работещи хора. От тази година обучения ще се предоставят и на безработните, регистрирани в бюрата по труда. Според проект, публикуван за обществено обсъждане, всеки, които иска да придобие основни умения за професия от сферата на шивачеството например, ще получи ваучер на стойност 600 лв. Така за 300 учебни часа безработните ще овладеят тънкостите на занаята.

За професии, които се изискват ръководни функции, квалификационните курсове ще бъдат най-дълги и най-скъпи. За 960 учебни часа обучение курсистите ще получават ваучер на стойност 1800 лв. „От тези обучения ще се възползват предимно работещите хора, които искат да повишат квалификацията си”, обясниха от социалното министерство. Безработните ще бъдат включвани в обучителните курсове само по преценка на работодателите.

Това означава, че ако фирма търси двама заварчици, Агенцията по заетостта (АЗ) ще отпусне ваучери на обучение на заварчици. Преди седмица социалният министър Ивайло Калфин заяви, че на пазара на труда има криза за заварчици, автомонтьори и стругари. Причината е, че младите не искат да се трудят в тези сфери, въпреки че заплатите са над средното възнаграждение в страната. „С въвеждането на метода „обучение срещу реално работно място” се цели да се намери работа на безработните и да се намали дефицитът на определени кадри”, твърдят от социалното ведомство. Досега безплатни квалификационни курсове се предоставяха според желанията на работниците. Така сред най-исканите курсове бяха за обучение на продавачи и охранители.

От тази година се дава възможност безработните да учат и чужди езици. Ваучер за 700 лв. осигурява 300 учебни часа английски език на пожелалите да подобрят ключови компетентности.