Защо трябва да бъде легализирана марихуаната за медицински цели в България?

ВИДЕО: Болен от множествена склероза съди държавата в Страсбург

Легализация на марихуаната за медицински цели в България. Това поискаха организация "Либерти" и светила от световната медицина, съобщи Нова тв. Причината - конопеното растение помага на много тежко болни, които обаче ако бъдат хванати, стават клиенти на Темида.

За българските институции разлика между дилър на дрога и болен, който гледа марихуана, за да се лекува няма.

"В един момент попаднах на материали и литература, че конопа има много приятно въздействие върху симптомите на диагнозата", казва Марин Калчев.

Марин е с диагноза множествена склероза, а марихуаната намалява чувството на умора и "скованост“ на ставите му. През 2013 година Марин е заловен с 50 грама канабис, след като постъпва сигнал в полицията, че го отглежда в дома си. Разследването обаче установява, че марихуаната действително му помага и Районният съд го оправдава.

"И в следващия момент за две-три седмици се появи една втора инстанция, която отмени, каза той е виновен, не може така! Трябва да платя едни 1000 лв. на държавата, затова, че съм си отгледал три растения марихуана", добавя Марин Калчев.

Сега Марин съди държавата в Страсбург. А за да не се превръщат тежко болни в престъпници, неправителствена организация се бори марихуаната да бъде легализирана.

"Има хора, които имат нужда от нея, за да е лекуват, а вместо това ги разкарват по затвори, съдилища, което е нечовешко", обяснява Стоян Панчев, организатор на семинар за легализация на марихуаната.

Причината в България да няма воля да се легализира марихуаната, е стигматизирането на този вид дрога.

"От стигмата печелят хората, които могат да печелят на черния пазар, защото ако аз съм на черния пазар, то аз имам съвсем други интереси", казва още Стоян Панчев, организатор на семинар за легализация на марихуаната.

Незнание, което Панчев и съратниците му ще пробват да променят. Първа стъпка ще е среща с лекарския съюз, който да потвърди, че марихуаната помага при лечение на множествена склероза, глаукома, епилепсия, ракови и психични заболявания.