За година: 865 варненски ученици емигрираха със семействата си

Животът

11-09-2015, 18:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В сравнение с предходната година напусналите България варненчета се увеличават двойно

865 варненски ученици са напуснали България заедно със семействата си. Това се е случило само в рамките на последната учебна 2014/2015 година. Заминалите в чужбина ученици се увеличават двойно в сравнение с предходната година. За учебната 2013/2014 те са били 424. Това съобщи началникът на Националния инспекторат по образование Венцислава Генова на септемврийско съвещание на директори на учебни заведения във Варна. 

От изнесените данни стана ясно още, че за последната година от образователната система са отпаднали само 113 от общо 47 746 ученици във Варна и областта. основната причина е миграцията на родителите. Масовата причина за отпадане също е миграцията на родителите. Най-много ученици - 35 са заминали с родителите си от община Дългопол.

От РИО са изпратили предложение до образователното министерство за промени в нормативната уредба, които да позволяват проследяване на развитието на учениците и извън България. "Искаме да знаем какво се случва с обучението на децата, които заминават в чужбина", аргументира се Генова.