Отварят втора тъмна стаичка за най-дългото гласуване

Новините

11-09-2015, 07:37

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В София, Пловдив и Варна ще пускат 4 бюлетини, в селата край тях - 5

Втора тъмна стаичка за гласуване може да има в най-големите секции с до 1000 избиратели в страната. ЦИК е разрешила на общинските избирателни комисии да поставят допълнителни кабинки, за да не се бави вотът и да няма опашки от чакащи да пуснат бюлетина. Причината е, че на 25 октомври с местните избори ще се проведе и национален референдум за електронното гласуване. Така на места хората ще трябва да пуснат по 5 бюлетини. С толкова например ще гласуват в селата в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна, които са с районно деление. Там избирателите ще пускат бюлетини за кмет на община, за кмет на район, за кмет на кметство, за общински съветници, които се избират с преференции, и за референдума. Жителите на трите града пък ще гласуват с 4 бюлетини.

Заради големия брой бюлетини някои общински комисии се притесняват, че броенето на резултатите може да се забави. "ЦИК ще направи всичко възможно да улесни работата на ОИК. Всички членове на секционните комисии ще преминат през обучения. Поддържаме добра връзка и непрекъснато консултираме ОИК, но вероятно по места ще има проблеми", каза един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов. Бюлетините за местния вот и референдума ще се пускат в отделни урни. За да няма объркване, тази за допитването ще бъде в плик Знаците за гласуване на референдума са същите като тези за местните избори – X или V. В бюлетината за референдума вотът ще се отбелязва в квадратчетата, в които ще са изписани двата възможни отговора на въпроса "Да" и "Не".

За първи път на 25 октомври избирателите ще могат да пренареждат листите за общински съветници, като ползват правото на преференция. Прагът за пренареждане на листите е различен за всяка община, тъй като е 7% от общинската избирателна квота (броя гласове, нужни за 1 мандат в общинския съвет). Така пренареждането в по-малките общини ще е по-лесно, тъй като ще са нужни по-малък брой преференции от големите градове. За първи път машинното гласуване ще е реално, а не експериментално. Такова ще има само в 50 секции в София и ще е само за общински съветници. Около 12 300 секции ще бъдат разкрити в страната. Броят им не е окончателен.

ЦИК е отказала регистрацията за местните избори на Българската комунистическа партия, "Християн-социален съюз - ХСС" и Християнреформистката партия. Така регистрирани са 78 партии и 3 коалиции. Броят им може да се промени, тъй като за 13 още тече проверка на подписите от ГРАО. На изборите през 2011 г. са участвали 73 партии и 1 коалиция, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. 10 партии са подали документи за участие в кампанията за референдума. 6 вече са регистрирани. От тях "Атака" и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" ще агитират срещу елекетронното гласуване. Комисията още не е обсъдила предложенията на СДС номерата на партиите в бюлетините да започват от 100, за да се избегне феноменът 15/15, и на АБВ - партиите, регистрирани от ЦИК, да са с един и същи номер във всички населени места.

"Предложението на СДС ще бъде разгледано от ЦИК при обсъждането на техническия вид на бюлетината. Това трябва да стане до 30 дни преди изборите. Идеята на АБВ ще се обсъди с решението за жребия, който ОИК трябва да проведе", обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. До 14 септември партиите, регистрирани в ЦИК, трябва да подадат документи в ОИК. Срокът за регистрация на кандидатските листи е 22 септември. Наименованието или абревиатурата на местна коалиция не може да дублира коалиция, регистрирана в ЦИК. Парламентарно представените партии да определят свои хора за избирателните комисии в чужбина, които ще бъдат сформирани заради референдума. Това поиска външният министър Даниел Митов. Той дойде в парламента много рано вчера, докато депутатите още пиеха кафе. И набързо успя да обиколи групите на БСП, ДПС, ГЕРБ и АБВ. Миналата седмица външният министър се видя с РБ, който му обеща да прати свои хора.

Преди седмица Митов се оплака пред колегите си от правителството, че не му достигат кадри, които МВнР да командирова в чужбина за референдума. Тогава премиерът Бойко Борисов му препоръча да се обърне към парламентарните сили. "Референдумът в чужбина няма да се провали заради липса на членове на секционните комисии", увери говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че на парламентарните избори през 2014 г. българските общности в чужбина са се включили в сформирането на съставите на секционните комисии и се очаква да бъдат активни и за референдума. Освен това секциите за допитването сега ще са по-малки - с до 5 членове, и ще е нужен по-малък брой хора. Между 400 и 500 ще са секциите в чужбина. Автоматични секции ще се разкрият в 307 града в 40 държави. В ЦИК вече са постъпили 344 заявления от българи зад граница за разкриване на секции. Най-много - 107, засега са от САЩ. Те могат да подават заявления до 29 септември, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.