190 млн. лева не стигат за заплати

Парите

11-09-2015, 07:22

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-сериозен е проблемът в МВР, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието

190 млн. лв. няма да стигнат за заплати до края на годината в девет министерства и няколко бюджетни организации, ако те спешно не предприемат мерки за свиване на разходите си по това перо. В резултат много чиновници може да останат без заплати през декември. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров за това изпълнява ли се заложеното в бюджета за 2015 г. намаляване на разходите за персонал с 10%.

Предприетите мерки от някои ведомства не са достатъчни и в никакъв случай не гарантират ограничаването на разходите за персонал до утвърдения им със закона за бюджета годишен размер, се посочва в отговора на министър Горанов. Най-сериозен е проблемът в МВР, Министерството на отбраната (МО) и Министерството на правосъдието (МП) където отчитат значително превишение на разходите за заплати спрямо месечно им разпределение. Предвидените разходи за персонал в МВР за 2015 г. са 948,1 млн. лв., а само до края на юли са похарчени 597,5 млн. лв. (63% от плана).

Освен това се дължат обезщетения на служители на МВР в размер на 18,2 млн. лв. Ако месечните разходи за персонал останат същите, то за годината се очертава недостиг в размер на 80 млн. лв. Ако се добавят и дължимите обезщетения се очертава общ недостиг на разходите за персонал в МВР от 120 млн. лв. На практика това означава, че МВР няма да разполага с пълния размер на разходите за заплати на служителите си за месец декември, както и ще отчете много начислени, но неизплатени обезщетения, се посочва в отговора на министър Горанов.

В МО до юли са похарчени 440,6 млн. лв. за персонал, или 62,8% от годишния план (700,9 млн. лв.). Очаква се недостигът на парите за заплати в МО за годината да е 48 млн. лв. В МП от предвидените за годината 112,8 млн. лв. за персонала, до юли са похарчени 72,9 млн. лв. или 64,6%. Ако МП продължи да изплаща възнагражденията със същия темп, към края на годината ще има недостиг от 12,2 млн. лв.

В Министерството на външните работи (МВнР) има 76 щатни бройки повече отколкото през юли миналата година. Очаква се недостиг на парите за персонал с 0,5 млн. лв., което най-вероятно ще утежни бюджета за 2016 г. и ще доведе до неизплащане на начислени възнаграждения за месец декември 2015 г., предупреждава министър Горанов. Ако в Министерството на туризма (МТ) и Министерството на енергетиката (МЕ) не се предприемат мерки за спиране на назначенията и намаляване или преустановяване изплащането на допълнителни възнаграждения, има рискове да не стигнат предвидените в бюджетите им разходи за персонал, т.е. да останат неразплатени заплати в края на годината. Очертаващият се недостиг е 0,6 млн. лв. за МЕ и 0,2 млн. лв. за МТ.

Подобно е и положението в министерствата на земеделието, на здравеопазването и на културата, където недостигът за годината ще бъде съответно от 4 млн., 2 млн. и 1 млн. лв. Недостиг на парите за заплати се очертава и в Национална служба за охрана (НСО) - 1 млн. лв., и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) - 0,5 млн. лв. В Българската телеграфна агенция (БТА) и БНТ също не са направили необходимото за свиване на разходите за персонал с 10%.

В отговора си министър Горанов посочва, че на заседанието на Министерски съвет на 2 септември отново е обърнал внимание на колегите си министри спешно да предприемат действия в оставащите четири месеца за разработване на мерки, които реално да доведат до спазване на утвърдените разходи за заплати.