Разделят гимназията на две

Новините

11-09-2015, 07:14

Снимка:

biznes-catalog.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Диплома за основно ще се взема след седми клас

Основното образование ще се завършва след седми клас, а гимназията ще бъде разделена на две части. Това гласуваха вчера депутатите, които разглеждаха на второ четене законопроекта за предучилищно и училищно образование. Първият гимназиален етап ще се завършва след 10 клас. Тогава обаче тийнейджърите няма да получават диплома за средно, а само удостоверение за завършен 10-и клас. Вторият етап ще се завършва след 12-и клас, когато вече ще се получава и тапията.

С промените на структурата на средното образование се въвежда вариантът да има т. нар. обединени училища, които могат да обучават до десети клас. В последните две години от гимназията – 11-и и 12-и, учениците ще могат да се профилират и да се подготвят за университет.

Приетите текстове срещнаха съпротивата на депутатите от БСП. Според депутата Валери Жаблянов завършването на основно след седми клас ще доведе до отлив от учители в сегашните основни училища. Освен това така децата в малките населени райони ще прекарват по-малко време в родните си места – седем, вместо осем години. Шефката на образователната парламентарна комисия Милена Дамянова го контрира с аргумента, че с въвеждането на обединените училища идеята е именно в по-малките селища децата да бъдат задържани в класните стаи, без да им се налага да пътуват до друг град.

Новата структура на средното образование беше предложена още по времето, когато министър на образованието беше Даниел Вълчев, при управлението на Тройната коалиция. Приемът от пети клас в математическите и природоматематическите гимназии се запазва, гласуваха още депутатите вчера. Тази възможност обаче няма да имат езиковите гимназии, както беше обсъждано между първо и второ четене на закона. Народните представители гласуваха и автономията на училищата.

Тя включва правото на директорите на школата сами да определят профилите и професиите както и самостоятелно да избират и съставят свои учебни планове, да разпределят учебната програма в зависимост от потребностите на учениците. Така те ще имат възможността да определят учебните предмети и да разработват учебни програми. Това решиха депутатите при второто четене на закона за предучилищното и училищно образование.

"Неуместно е автономията от висшето да се вкара и в средното образование. Да не забъркваме тази каша", коментира депутатът от БСП Валери Жаблянов. Той поиска автономия да се замени със "самоуправление". Предложението му обаче беше отхвърлено. Депутатите ще продължат да гласуват текстовете от законопроекта и през следващите парламентарни заседания.