Видеонаблюдението в центъра ще заработи до средата на октомври

Мисия Варна

10-09-2015, 10:37

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В момента текат процедурите по въвеждането в експлоатация и довършването на системата

До средата на октомври трябва да заработи системата за видеонаблюдение в пешеходната зона на Варна. Общо 23 камери ще следят за спазването на обществения ред от Катедралата до х-л "Черно море". Това заяви пред Дарик директорът на общинската дирекция "УСКОР" Николай Няголов. В момента текат процедурите по въвеждането в експлоатация и довършването на системата за видеонаблюдение, като камерите вече са разположени по протежението на ремонтирания център.

Камерите ще следят за спазването на обществения ред и откриването на нарушителите и вандалите. "Централната градска част в последната година беше променена и цялата инфраструктура и прилежащите й елементи като кошчета, пейки и цветарници, бяха подменени. С новата система за видеонаблюдение ще можем да опазваме максимално собствеността на общината", обясни Няголов.

Месец след като бяха поставени новите цветарници на пешеходната зона във Варна, в няколко от тях почти липсват цветя. Често срещана гледка е минувачи да късат от цветята. Подобно е положението и в реновираната част на Морската градина, където няколко от поставените наскоро пейки са счупени.

Директорът на общинската дирекция по контрола на сигурността Николай Няголов обясни, че инспекторите от дирекцията и представители на общинска полиция редовно извършват проверки на територията на централната градска част и Морската градина, като до момента са съставени редица актове.

Най-честите вандалски прояви са разлепването на афиши на стълбове и лампи, чупенето на пейки, а отскоро и късането на цветя от новите цветарници.

От април до началото на септември служителите на общинска полиция и дирекция "УСКОР" са съставени 2326 фиша на шофьори, които са паркирали автомобилите си в Морската градина, както и близо 4000 фиша за неправилно паркиране в останалата част на града. Глобите за различните вандалски прояви варират от 50 до 500 лв. Николай Няголов коментира, че те имат по-скоро превантивен характер, като има и нарушители-рецидивисти, на които са налагани санкции на няколко пъти.

"Фишовете почти не се обжалват, тъй като най-често са съставени на място и шофьорът няма как да отрече, че е паркирал в Морската градина. Много малко са случаите, в които водачът отсъства. Служителите на общинска полиция са съставили 146 акта за неправилно паркиране и 113 акта по Наредбата за обществения ред", разясни Няголов.

Във връзка с чистотата и поддръжката на инфраструктурата около заведенията за бързо хранене, баровете и ресторантите на централната пешеходна зона, преди 2 седмици на собствениците им са издадени предписания да почистят мръсотията около заведенията.

"Предписанията са със срок постоянен и при повторни проверки, ако се установи, че не са взети мерки и има замърсени прилежащи площи около търговските обекти, собствениците ще бъдат санкционирани. Инспекторите от "Екологичен контрол" периодично ще осъществяват контрол за това дали се спазват предписанията", завърши директорът на дирекция "УСКОР".