Кметовете поискаха закон за еврофондовете

Парите

09-09-2015, 07:37

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обновяват 9 училища и детски градини във Варна по програмата "Региони в растеж"

Час по-скоро правителството трябва да предложи и парламентът да приеме закон за еврофондовете, поискаха кметовете на дискусията "Деветте пътя към еврофондовете: Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" и в. "Труд" с подкрепата на КРИБ. Първа за закона за еврофондовете призова кметът на София Йорданка Фандъкова. Нужни са ясни правила за работа с парите по фондовете от първия до последния ден на програмния период, категорична бе Фандъкова. Според нея приемането на закон ще попречи постоянно да се променят правилата за изпълнение на проектите, което се е случило в предишния период на фондовете, който изтече през 2014 г.

Все още общините не могат да се отърват от финансовите корекции, наложени в предишния програмен период и тези корекции са налагани именно заради смяна на правилата в движение, обясни столичният кмет на дискусията. Тя се обърна към вицепремиера Томислав Дончев с искането за приемане на закон за еврофондовете. Призивът на Фандъкова бе подкрепен от всички 19 кмета, които присъстваха на форума. Иван Портних от Варна, Иван Тотев от Пловдив, Минко Казанджиев от Ловеч, Николай Мелемов от Смолян също изказаха позиции, че държавата трябва да приеме бързо общите правила за изпълнение на европроектите и да не ги променя в следващите 7 години.

Всички общини са готови с идейни и дори работни проекти, които да бъдат финансирани от ОП "Региони в растеж" и ще ги подадат в регионалното министерство още следващата седмица, стана ясно на форума. 11 общини представиха на пана проектите си за новата оперативна програма пред бизнеса. В новия програмен период 39-те големи града сами ще подготвят и одобряват проектите си и реално ресурсът ще се управлява от кметовете.

Три ще са осите на програма "Региони в растеж", обясни министър Лиляна Павлова. Първата е с ресурс 1,5 млрд. лв. и е за развитие на градската среда в 39 града на страната. Втората е за здравеопазването като със 164 млн. лв. ще бъдат обновени центровете за спешна помощ в 100 общини. 380 млн. лв. ще се вложат в пътната инфраструктура. Над 220 млн. лв. ще бъдат вложени в образователна инфраструктура. 100 млн. са за центрове за настаняване на изоставени деца и такива с увреждания. Ще се правят и домове за стари хора.

Изграждането и ремонтирането на училища и детски градини ще са приоритетни при София и Варна, стана ясно от изказванията на кметовете Йорданка Фандъкова и Иван Портних. За София са отделени 240 млн. лв. от новата оперативна програма и до дни ще предадем 100% попълнена инвестиционна програма, каза Фандъкова. Разработили сме проектите за енергийна ефективност и рехабилитация на 24 училища и детски градини, 2 театъра, 4 културни институти, 3 социални заведения в районите "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден". Ще се заложи на рехабилитация на трамвайните трасета, интелигентна система за контрол на трафика и покупка на нови мотриси, обясни Фандъкова. Още през 2016 г. цялостно ще се ремонтира и столичната улица "Граф Игнатиев". Ще бъде запазена трамвайната линия, но ще се изградят и обособят и пешеходни зони.

9 училища и детски градини пък ще прави Варна, съобщи кметът Иван Портних. Приоритет за финансиране ще са и междублоковите пространства. Пловдив ще изгражда подземна инфраструктура, подобна на софийското метро, каза кметът Иван Тотев. Ще има 900-1000 метра подземно преминаване на булеварди, обясни той. Следващите 6-7 г. в Пловдив ще има сериозна промяна. Ще бъде включен и жп възел със стойност 230 млн. лв., обясни Тотев. В Пловдив ще бъдат разширени и частите на града за жилищно строителство заради реализирани големи инвестиции в производството и IT индустрията.

56 млн. лв. са предвидени за Русе в следващия програмен период, каза кметът Пламен Стойчев. 18 млн. от тях ще са за градска среда, 22 млн. лв. за втората фаза на интегрирания градски транспорт, 5 млн. лв. за социална инфраструктура и образование. Основният акцент е обръщане на града към реката, каза кметът. Ще се правят зони за отдих и атракции в крайбрежната зона. Иначе Стойчев отбеляза, че Русе има разработени 30 проекта за 150 млн. лв.

Плевен е готов с проекти за 47 обекта по интегрирания план за градско развитие, каза кметът на града Димитър Стойков. Амбицията е да се продължи с обновяване на централната част, да се променят градската градина, театърът, площад "Стамболов". Комплекс пък ще концентрира всички социални услуги в града. В Ловеч ще бъдат финансирани модернизацията на зоопарка, който сега е вторият по големина в страната след София, каза кметът Минчо Казанджиев. Младежкият дом ще се превърне в музей и ще бъде обновен легендарният покрит мост на Кольо Фичето. В Смолян пък залагат на обновяване на сгради, които са емблематични за града. Ще бъде оправен и планетариумът, обясни кметът Николай Мелемов.

Навремето войните са се водели за територии. Днес воюваме за конкретни инвестиции, новите войни ще са за качествен човешки ресурс, каза вицепремиерът Томислав Дончев. "Да бъдем в по-голяма конкуренция във войната за качествена кръв". Така вицепремиерът се обърна към участниците в дебата от националната кампания "Деветте пътя към еврофондовете 2015 - 2020: Региони в растеж", организиран от в. "24 часа" и в. "Труд" съвместно с КРИБ. Едно от големите предизвикателства пред общините по новата програма "Региони в растеж" е, че отговаряйки за цялостното градско развитие, те ще могат да формулират инвестиции, които дори не са общинска собственост, каза Дончев.

"По старата програма "Регионално развитие" в общини влязоха милиарди инвестиции, резултатите пряко засегнаха 2/3 от българите. Научихме се да мислим за рехабилитация на асфалта, но и за сложни инфраструктурни инвестиции. Сега ни трябват умни инвестиции за градовете, интелигентни решения, пречката пред които е дежурното оправдание, че няма пари" , предупреди вицепремиерът. Ако правим улица, да мислим за детска площадка, ако правим площадка - да мислим за училището до нея.